top of page

Martina Kudrnová

17. 3. 2023

Co jsou to zdravé potraviny a od čeho se raději držet dál?

Co jsou zdravé potraviny?

Pojem "zdravý" je v dnešní době používán často. Ekvivalenty mohou být i "high protein" nebo "protein" či proteinový a podobné názvy. V obchodech jsou často tyto názvy používány pouze pro upoutání pozornosti a jde převážně o marketingový tah. V hodně případech je v produktu jen třeba o 1g bílkovin víc než v klasické verzi a cena je o 10kč vyšší. To samozřejmě neplatí u všeho, proto je dobré si hlídat samotné složení.

Pokud vám nějaký takový výrobek chutná víc než jiná verze, je to samozřejmě v pořádku, ale jako se vším by se k tomu mělo přistupovat vyváženě. V mnoha případech je v produktu doopravdy více bílkovin, ale zároveň i více sladidel, cukru a dalších látek.


Co se týče například receptů, občas vídáme různé recepty s označením "zdravý", ale přitom je stejný jako ten původní, jen se za klasický cukr dá např. erythritol a za hladkou mouku se dá celozrnná.

Za nás jsou zdravé recepty vyvážené a pestré - tedy díky nim se do vašeho jídelníčku dostane spoustu různých potravin. Ne vždy je jídlo nutričně vyvážené, je důležité si uvědomit, že by nás jídlo mělo těšit a neměli bychom se ho bát. Zároveň není nejideálnější rozdělovat jídlo na zdravé a nezdravé, proto u nás tohle nenajdete, pro nás "nezdravé" jídlo neexistuje. Pojem "zdravé" sice používáme, ale slouží hlavně pro vás, abyste našli recepty podle vašich představ.


Nezapomeňte, že vše je hlavně o vyváženosti. Je v pořádku si dát kupovanou sladkost stejně jako domácí. Je v pořádku použít do pečení máslo a bílý cukr. Zároveň je dobré myslet na to, že by v našem jídle měly být i kvalitní suroviny - luštěniny, maso, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a další.

bottom of page