top of page

Martina

22. 3. 2024

V dnešní době existuje velké množství doplňků, ale jsou pro nás doopravdy dobré?

Jako vždy záleží na konkrétní osobě. Většina lidí má ale nedostatek vitamínu D a omega 3. Velká část světové populace má také nedostatek hořčíku, což se může projevovat svalovými křečemi. Užívání hořčíku může zmírňovat svalovou bolest/ztuhlost po cvičení, takže je vhodná i pro lidi, co právě začínají cvičit nebo pro ty, kteří mají náročnou fyzickou zátěž.


Jaké doplňky pravděpodobně nepotřebujeme?

Ale jsou i doplňky, které lidi nepotřebují. Jde o různé "green powders", které často slibují vysoký obsah probiotik, prebiotik a množství vitamínů, minerálů. Pro člověka je ale mnohem lepší konzumovat skutečnou zeleninu než tyto prášky.

Multivitamíny nejsou pro člověka optimální, obsahují totiž mnoho vitamínů, které často tělo ani nepotřebuje. Pokud vám chybí nějaký vitamín nebo minerál, raději doplňujte pouze ten.

Ve většině případech je zbytečný i vitamín C, pokud jíte ovoce, máte ho pravděpodobně dostatek.


Co když chci brát doplňky?

Proč ne! I my některé doplňky bereme, vždy jde ale o individuální záležitost, takže pokud vám doktor něco doporučí, určitě mu věřte. V dnešní době bohužel dochází k propagaci velkého množství doplňků, které jsou mnohdy zbytečné.


Jak to tedy je?

Vždy je lepší se zaměřit na celkový jídelníček, zařadit zdraví prospěšné potraviny a pravděpodobně budete mít živin dostatek s výjimkou vypsaných suplementů. Doplňky jsou pouze doplňky, a to znamená, že nám mohou pomoci, ale nejdůležitější je základ - tedy správný jídelníček!


Pokud chcete zařadit nějaké doplňky, volte raději přírodní - bylinky, ovoce a další. Existuje spoustu bylin a rostlin, které mají prokázané účinky a jsou lepší volbou.

bottom of page