top of page

Citronové crinkles

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Znáte crinkles? Jestli jste je ještě nikdy nezkoušeli, přicházíte o hodně!


Crinkles jsou jednoduché sušenky, které při pečení krásně popraskají. Existuje veliké množství druhů, které můžete zkusit. Na našem webu již teď najdete recept na zdravé kakaové crinkles, které můžeme jen doporučit! Recept najdete zde.


Původ sušenek crinkles sice není zcela známý, ale uvádí se, že první zmínky o nich byly v kuchařce z Minnesoty (USA) ze začátku 20. století, a to konkrétně o kakaové verzi těchto sušenek. Ale od té doby uplynuly už mnoho času! Tento druh sušenek se rozšířil do celého světa a teď se dělá v každé zemi, existuje tisíce verzí! A my tu pro vás máme právě citronovou verzi.


Často se setkáváme s otázkami, jak přesně crinkles udělat, aby se povedly. Nejčastějším problémem je totiž to, že sušenky nepopraskají. Častokrát „popraská“ pouze cukr, ale samotná sušenka zůstane bez prasklin. Jak to tedy napravit? Nejčastěji jde o banální chybu, kterou zvládne napravit každý!


Jak na dokonalé crinkles?

Jednou z nejčastějších chyb při přípravě crinkles je právě ve správném načasování. Při přípravě je nezbytné, abychom dostatečně rozehřáli troubu. Pokud se neujistíme, že je trouba rozehřátá, nemusí se nám to vůbec povést. I když je trouba správně rozehřátá a my sušenky dáme péct, je důležité troubu po jistou dobu vůbec neotvírat, aby se dovnitř nedostal vzduch. To doporučujeme až při konci pečení, kdy je vhodné zkontrolovat, zda se sušenky již upekly.


Další z častých chyb může být špatné těsto. Těsto nemůže být moc tuhé a zároveň nemůže být příliš tekuté – přeci jen nechceme ze sušenek mít rozteklé placky. Proto doporučujeme dodržovat recept do posledního detailu! Těsto na crinkles je většinou trochu lepivé, ale tvarovatelné.


Chyba může být i v kypřícím prášku. Pokud používáte starý kypřící prášek, crinkles nepopraskají.

Dostatečně nevychlazené těsto může být další chybou, které se při pečení crinkles můžeme dopustit. Ve většině receptech je těsto nutné dát do ledničky, a poté vytvarovat a dát péct. V některých receptech to ale potřeba vůbec není, takže opět doporučujeme detailně dodržovat recept.


Poslední doporučení (to už ani není taková chyba) je to, že se sušenky špatně nebo málo obalí. Pokud balíte v tapiokové mouce, stačí obalit jen jednou a budou vypadat krásně. Pokud je ale obalujete v cukru, je velká šance, že na nich cukr nezůstane. Nejlepší je obalit nejdříve v krystalovém a poté v moučkovém. Pokud nechcete obalovat v krystalovém, obalte víckrát v moučkovém.


Další z problémů bývá to, že sušenky do dalšího dne ztvrdnou. To se stane buď proto, že se sušenky pekly příliš dlouho nebo proto, že se špatně skladovaly. Nejvhodnější je skladovat je ve skleněné nebo plastové misce, jednoduše v jakékoli vzduchotěsné nádobě.


Když už víme, co crinkles jsou, proč zkusit právě tento recept?

Tento recept je jednoduchý – stačí jen 9 ingrediencí. Recept je také velmi rychlý. K jeho přípravě potřebujete šlehač, troubu a mísu. Crinkles jsou hotové za 15 minut! Pokud tedy nepočítáme s dobou, kdy by těsto mělo být v lednici – což jsou dvě hodiny. Ale během tohohle času se můžeme věnovat jiným věcem, případně jiným receptům a přípravám na Vánoce.


Také zastáváme názor, že je vše vhodné ve vyváženém množství. Takže klidně zkuste pár kousků zdravějšího cukroví a pár klasického, na tom totiž není vůbec nic špatného!

Recept na zdravé citronové crinkles:


Potřebujete:

  • 130g hladké pšeničné mouky

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

  • 1/2 lžíce jedlé sody

  • špetka soli

  • 35g másla

  • 40g moučkového erythritolu

  • 1 vejce

  • 1 lžička citronové kůry

  • 20ml citronové šťávy


Postup:

  1. Hladkou mouku smíchejte s jedlou sodou, kukuřičným škrobem a špetkou soli.

  2. V jiné míse smíchejte moučkový erythritol s citronovou kůrou a nechte vsáknout, klidně promasírujte prsty, cukr pak krásně nasákne citronovou vůni. Pak rozšlehejte s máslem do pěny.

  3. Pak do směsi zašlehejte vejce a citronovou šťávu. Směs bude mít hrudky, ale nelekejte se, je to v pořádku!

  4. Potom tohle smíchejte s moukou. Vypracujte lehce lepivé těsto.

  5. Nechte odležet v lednici na dvě hodiny.

  6. Poté odeberte kousek těsta a tvarujte kuličky. Obalte v moučkovém cukru (několikrát), a nebo obalte v tapiokové mouce.

  7. Pečte na 180°C asi 10 minut. Kontrolujte během pečení. Poté z trouby vyndejte a nechte vychladnout.




Pár tipů k receptu

Těsto můžete dát do lednice odležet i na několik hodin, klidně přes noc! Pokud ho ale dáte do lednice na více hodin, tak po vytažení nechte cca 15 minut v pokojové teplotě, jinak s těstem půjde pracovat velmi špatně.


V tomto receptu můžete i experimentovat s různými příchutěmi! Crinkles chutnají báječně ve všech verzích! Co třeba pomerančové? Pro tuhle verzi stačí pouze nahradit citronovou šťávu a citronovou kůru pomerančovou a máte hotovo. Existují i další možnosti! Zkuste další citrusy, například grapefruity. U některých druhů citrusů není možné použít kůru, ale v tom případě lze vynechat nebo použít citronovou a změnit pouze ovocnou šťávu.  


Čím nahradit suroviny v receptu?

Máslo

Místo másla lze použít ghee, to je asi nejbližší náhrada. Další náhrady je obtížné uričt, právě kvůli požadované konzistenci těsta. Proto doporučuji zkusit raději jiný recept, pokud nechcete použít máslo! Další alternativou jsou různé rostlinné náhražky másla, ale ty příliš nedoporučujeme.


Erythritol

Místo tohoto sladidla lze využít moučkový cukr. Pokud se bojíte, že díky tomu bude vaše cukroví méně zdravé, nemusíte. Na troše cukru není nic špatného a v celkovém kalorickém příjmu to nehraje roli, pokud ovšem nesníte všechny crinkles na jedno posezení.


Vejce

Vejce lze nahradit lněným semínkem namočeným ve vodě. Místo 1 vejce dejte 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžicích vlažné vody. Tímto způsobem lze nahradit vejce ve více receptech.


Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob lze nahradit tapiokovou moukou ve stejném poměru. 1 lžíci kukuřičného škrobu nahraďte jednou lžící tapiokové mouky a máte hotovo.


Přejem vám krásné Vánoce!


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i sbírku 50 vánočních receptů, která obsahuje právě tento jednoduchý recept na zdravé crinkles!

298 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page