top of page

Ginger shot s pomerančem

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Jestli hledáte způsob, jak posilnit imunity, máme pro vás skvělý tip! Zkuste tento jednoduchý a lahodný nápoj!


Znáte gingershot? Jde o lahodný a osvěžující nápoj, který je velmi populární, a to hlavně poslední dobou. Skrývá v sobě kombinace čerstvé ovocné šťávy a zázvoru, a tudíž poskytuje velké množství zdravotních benefitů!


Zázvor je používaný a prospěšný kvůli svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Obsahuje látky, které pomáhají posilovat náš imunitní systém a tak bojovat s nemocemi. Proto nám zázvor pomáhá v boji s nachlazením a celkovým zdravým. Je skvělý také na zahřátí našeho organismu, což se v hlavně v zimních měsících hodí.


Čerstvé ovocné šťávy v tomto nápoji přidávají vitamíny a minerály, a také sladkou chuť gingershotu. I to prospívá našeho imunitnímu systému. Hlavně pomeranče (všechny citrusy obecně) jsou plné vitamínu C.


Proč gingershot užívat?

Gingershot má několik výhod, díky kterým ho můžeme jedině doporučit!

Jak jsme již uvedly, gingershot je prospěšný v posílení imunitního systému. Je protizánětlivý a pomáhá v boji s nemocemi.


Gingershot obsahuje antioxidanty, které chrání naše buňky před volnými radikály. Jsou vhodné i při prevenci proti oxidativnímu stresu a snižují rizika některých chronických onemocnění.


Tento nápoj také podporuje funkci našeho trávicího systému a má uklidňující účinky. Stejně tak může snižovat záněty v těle. Mimo to obsahuje i další vitamíny a minerály, které podporují imunitní systém. Přispívá tedy k celkovému zdraví.


Jak si tento nápoj připravit?

Příprava je jednoduchá a rychlá. Dokonce se recept dá i přizpůsobit podle osobních preferencích. Stačí ovoce, zázvor, trochu sladidla a je hotovo. V tomto případě je podle nás nejvhodnější právě med.


Proč zrovna pomeranč?

Pomeranče jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a dalších důležitých živin, a jejich konzumace může nabídnout několik zdravotních přínosů:

  • Vitamín C: Pomeranče jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C, který hraje klíčovou roli v posílení imunitního systému. Vitamín C je také silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály.

  • Vláknina: Pomeranče obsahují vlákninu, což je důležitý prvek stravy, který podporuje zdravé trávení a může přispět k regulaci hladiny cukru v krvi.

  • Kyselina listová: Pomeranče jsou také zdrojem kyseliny listové, což je důležitá látka pro správný vývoj buněk a reprodukční zdraví. 

  • Vitamin A: Obsahují také vitamin A, který je nezbytný pro zdravý růst, vývoj a správnou funkci očí.

  • Antioxidanty: Kromě vitamínu C obsahují pomeranče i další antioxidanty, které mohou pomoci snižovat zánět a ochraňovat tělo před chronickými onemocněními.

  • Zlepšení trávení: Díky obsahu vlákniny mohou pomeranče přispět k normálnímu trávení a prevenci zažívacích problémů.


Proč zrovna citron?

Konzumace citronu přináší několik zdravotních přínosů díky obsahu různých živin a bioaktivních látek. Mezi hlavní přínosy konzumace citronu patří:

  • Vitamín C: Citrony jsou bohaté na vitamín C, který je důležitý pro imunitní systém. Tento antioxidant pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu, což je klíčový prvek pro zdraví kůže, kloubů a tkání.

  • Antioxidanty: Kromě vitamínu C obsahuje citron i další antioxidanty, které mohou pomáhat snižovat riziko oxidativního stresu a některých chronických onemocnění.

  • Podpora trávení: Citronová kyselina může podporovat trávicí procesy a pomáhat při rozkladu potravy.

  • Ochlazující efekt: Někteří lidé mohou pociťovat ochlazující efekt při konzumaci citronových výrobků, což může být příjemné, zejména v teplejším počasí. Což se při snaze zahřát v zimních měsících moc nehodí, ale jde jen o malé množství šťávy, takže se nemusíte bát.

  • Zlepšení kůže: Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů může citron přispět k zlepšení vzhledu kůže a snižování známek stárnutí.

Je však důležité si být vědom toho, že citronová kyselina může být pro některé lidi příliš kyselá, a při nadměrné konzumaci může vést k problémům s erozí skloviny na zubech. Je vždy dobré konzumovat citron v rámci vyvážené stravy a sledovat reakce svého těla.


Kdy gingershot užívat?

Jednou nebo dvakrát denně podle potřeby a chuti. Nejvhodnější je právě v zimě, v měsících, kdy je větší náchylnost k nemocem apod. Pokud máte specifické zdravotní podmínky, je vhodné konzumaci zázvoru konzumovat s lékařem.


Tento recept zabere jen pár minut, a to hlavně když máte kvalitní odšťavňovač. To stačí ovoce odšťavnit (i zázvor) a pak jen smíchat dohromady a je hotovo. Pokud ne, odšťavněte ručně a zázvor uvařte s trochou vody a rozmixujte. Případně rozmixujte vše a pak přeceďte.  

Recept na jednoduchý ginger shot:


Potřebujete:

  • šťáva z 2 pomerančů

  • šťáva z 1 citronu

  • asi 10g zázvoru

  • 2 lžíce medu

  • 200ml vody

  • 1 lžíce kurkumy

  • 1/4 lžičky kajenského pepře


Postup:

  1. Pomeranče odšťavněte, stejně tak i citrony. Pokud máte dobrý odšťavnovač, dejte do něj i zázvor. Pokud ne, dejte do mixéru a rozmixujte - pak přeceďte.

  2. Poté přidejte zbytek a rozmíchejte. Vodu dávat nemusíte, můžete přidat až potom, podle chuti.

  3. Při odšťavnění stačí jen odšťavnit a přidat med, vodu, kurkumu a pepř a je hotovo za 5 minut.




Náhrady vybraných surovin:

Citronová šťáva

Místo citronu lze použít limetka a to úplně stejným způsobem a ve stejném množství. Jelikož jsou limetky obvykle menší, bude potřeba použít dvě.


Med

Místo medu lze použít jiné sladidlo a to dle vašich osobních preferencích, je to zcela na vás. Můžete využít třtinový cukr, klasický cukr, čekankový sirup, javorový sirup, umělá sladidla a další.


Zázvor

Zázvor je stěžejní pro recept a nahradit nelze, pokud ho nemůžete nebo nechcete, raději zkuste jiný recept.


Kajenský pepř

Místo kajenského pepře můžete využít chilli, podle chuti. Můžete zkusit nahradit stejným množství chilli.


Kurkuma

Ta lze vynechat. Můžete dále přidat jiné koření podle chuti – skořici, hřebíček, perníkové koření a další.


Pomeranč

I pomeranč jde nahradit, a to jinými citrusy. Pomeranč nicméně dodává tomuto nápoji sladkost a pokud ho nedáte, doporučujeme použít větší množství cukru, jinak bude gingershot kyselý.


Konečné množství a poměry surovin můžete upravit podle chuti tak, aby vám vyhovoval co nejvíce, existuje spoustu verzí gingershotu a každá z nich chutná jinak, ale je prospěšná pro naše zdraví. Někteří možná budou preferovat větší množství pomerančové šťávy, někteří více zázvoru…ale věříme, že i tak vám náš recept velmi zachutná!.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Stejně tak tam naleznete i sbírky s obsahem tématických receptů a magazíny o zdravém životním stylu.

150 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page