top of page

Nepečené kokosové sušenky

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Do Vánoc už schází jenom pouhých 11 dní! Pokud náhodou nemáte napečené nebo nadělané žádné vánoční cukroví, tak vůbec nevadí! Tyto kokosové nepečené sušenky stihnete do Vánoc ještě několikrát! Nejlepší na tomto receptu je jeho jednoduchost a rychlost. Můžete si ho tak připravit nejen sami ale i s dětmi anebo ho mohou připravit i děti samotné! Stačí jenom pár ingrediencí, které už nejspíš máte dávno doma a taky pár minut času!


Ať už se rozhodnete si je připravit doma sami nebo s rodinou, tato kokosová dobrota vám pomůže vykouzlit nejen nádhernou vánoční atmosféru, ale zároveň provoní vaši kuchyň krásnou kokosovou vůní.


Tyto jednoduché nepečené kokosové sušenky jsou z půlky namočené v rozpuštěné čokoládě (i když tento krok můžete klidně vynechat, ale podle nás čokoláda vylepší téměř vše! A hlavně se krásně hodí k Vánocům) a posypané dalším strouhaným kokosem. To vše krásně doplňuje nejenom celou chuť sušenek ale i jejich vzhled!


Patříte-li mezi milovníky kokosu a máte-li rádi vše kokosové (stejně jako my), je tento recept přesně pro vás a jednoduše ho musíte vyzkoušet! Nebudete litovat – právě naopak! A taky pro vás máme skvělou zprávu – kokos je zdravou ingrediencí, a to hned z několika důvodů. Obsahuje zdravé tuky, antioxidanty, zlepšuje imunitu a podporuje trávení! Udělejte tak něco pro své zdraví a zařazujte ho častěji do jídelníčku.


Kokos chutná skvěle i v kombinaci s čokoládou. V tomto receptu tomu není jinak a tyto dvě chutě tvoří neskutečně skvělé spojení, které je sice velmi jednoduché a základní ale zároveň je až překvapivě výborné. Ale někdy právě ty jednoduché a rychlé recepty bývají ty nejlepší. Na tyto skvělé a zdravé nepečené kokosové sušenky potřebujete jenom pár ingrediencí a pár minut času. Tak už na nic nečekejte a běžte si je vyzkoušet:

Kokosové nepečené sušenky

Recept na nepečené kokosové sušenky:


Potřebujete (na asi 8 až 10 ks):

  • 40g strouhaného kokosu

  • 20g vanilkového proteinu (vybírejte takový, který vám chutná i samotný!)

  • 40g kokosového oleje (pokojové teploty - tedy měkčí)

  • 10ml citronové šťávy

  • Na dodělání: kvalitní čokoláda, další strouhaný kokos

Postup:

  1. Smíchejte strouhaný kokos, vanilkový protein, kokosový olej a citronovou šťávu dohromady. Mělo by vám vzniknout tvarovatelné těsto, s kterým lze dobře pracovat. V případě potřeby přidejte více strouhaného kokosu či kokosového oleje.

  2. Vypracujte do hladkého těsta, s kterým lze dobře pracovat. Poté ho rozdělte několika stejných malých částí.

  3. Z těchto částí udělejte několik stejných kuliček a ty zplácněte do tvaru sušenek, popřípadě je ještě dotvarujte rukama, aby měly sušenky takový tvar, který chcete.

  4. Dejte je alespoň na 30 minut do lednice, aby trochu ztuhly a ztvrdly. V lednici je klidně můžete nechat i delší dobu, ničemu to nevadí.

  5. Potom můžete rozpustit kvalitní čokoládu ve vodní lázni a sušenky z poloviny namočit do rozpuštěné čokolády.

  6. Nakonec můžete ještě posypat strouhaným kokosem. Pak už jen nechte čokoládu na sušenkách ztuhnout.

  7. A už je hotovo! 




Pár poznámek na konec:

Sušenky skladujte při pokojové teplotě, ideálně v nějaké uzavřené nádobě. Můžete je skladovat i v lednici. Ale v tomto případě je dobré je před konzumací nechat chvíli při pokojové teplotě. Přímo z lednice totiž mohou být trochu tvrdší. Takže když si je předtím vytáhnete a necháte alespoň několik minut při pokojové teplotě, sušenky získají lepší konzistenci.   


Z tohoto množství budete mít jenom pár kousků sušenek (něco do 10 kusů ale záleží na velikosti sušenek), proto si můžete množství klidně hned zdvojnásobit či ztrojnásobit – určitě nebudete litovat.


Jak nahradit suroviny v receptu?

Vanilkový protein:

Tyto zdravé sušenky si můžete připravit i bez vanilkového proteinu ale budete potřebovat vanilkový extrakt bez cukru a libovolné sladidlo. Sladidlo vybírejte podle toho, na co jste zvyklí a co doma rádi používáte – může totiž trochu změnit chuť. Raději nepoužívejte příliš tekutá sladidla. Můžete volit spíše sypká nebo ty tekutá ale hustší.


Pokud nevíte, jaké sladidlo použít anebo si nejste jistí, můžeme doporučit med, ten se do tohoto receptu krásně hodí. Ale nepoužívejte příliš tekutý med ani příliš tuhý, spíše takový změklý.


A kolik ho tedy použít? Co se týče vanilkového extraktu, bude vám stačit jenom pár kapek. Co se týče medu, mohlo by stačit cca 10 až 15 g, podle toho, jak chcete sušenky sladké. Ale těsto raději ochutnejte a přizpůsobte množství dle chuti.


Zároveň doporučujeme v případě substituce vanilkového proteinu, přidat kokosový olej až po ostatních ingrediencích. Bude totiž možná potřeba menší množství a je tak bezpečnější ho přidat právě dle konzistence těsta. Jednoduše byste měli být schopni z těsta tvarovat kuličky a poté sušenky. Možná budete potřebovat jenom 20 g kokosového oleje či dokonce méně.


Strouhaný kokos

Bez strouhaného kokosu tyto nepečené sušenky raději ani nezkoušejte, je to hlavní ingredience tohoto receptu, proto, když nemáte rádi kokos, vyzkoušejte raději jiné recepty z našeho webu, najdete jich zde několik desítek, takže si určitě nějaký vhodný vyberete!


Kokosový olej

Kokosový olej nahradit můžete, nejblíže k němu má asi ghee či máslo (změklé). Nicméně pak nebude kokosová chuť až tak výrazná a zrovna do těchto sušenek se právě kokosový olej neuvěřitelně hodí, takže by byla škoda ho něčím nahradit!


Citronová šťáva

Místo šťávy z citrónu můžete použít šťávu z limetky a případně i z jiných citrusů. Při nejhorším ji můžete vynechat, ale na chuti to půjde poznat. A my ji opět doporučujeme použít.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i sbírku 50 vánočních receptů, která obsahuje i tento jednoduchý vánoční recept. A další vánoční recepty najdete i na našem webu Twin recipe, stačí si vybrat kategorii „Vánoce“ na stránce s recepty a můžete začít prohlížet všechny naše zdravé recepty na Vánoce!


Přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků, a hlavně pohodu a zdraví!

245 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page