top of page

Čokoládový koláček s polevou

Dnes tu pro vás máme naprosto dokonalý recept na čokoládový koláček s čokoládovou polevou. Čokoládu milujeme a recepty z ní ještě více! Pokud patříte mezi milovníky čokolády, zamilujete si i tento jednoduchý recept ve zdravějším provedení. V těstě je přidaný i banán, takže je celý koláček sladký bez nutnosti přidávat příliš cukru.


Tento koláček obsahuje vysoké množství bílkovin, je bez přidaného cukru a představuje neodolatelné spojení čokoládových chutí s různou intenzitou. Proto se jedná o skvělou kombinaci! A pokud přidáte ještě lyofilizované či čerstvé ovoce (například jahody), zamilujete si chuť koláčku ještě o něco více.


Stejně jako všechny recepty na našem webu, je i tento recept jednoduchý, rychle hotový, zdravý a plný chuti! Obsahuje malé množství ingrediencí, díky kterému však můžete vykouzlit naprosto perfektní recept. Je vhodný nejen jako sladký dezert ale i jako zdravá snídaně! Můžete si ho dopřát i v kombinaci s čerstvě uvařenou kávou nebo jenom tak samotný.


Tento recept je vhodný nejen jako snídaně či dezert na všední den ale také je dokonalým valentýnským receptem na blížící se svátek. Zpříjemněte si s ním i váš Valentýn a nebo si ho připravte jenom tak na snídani! Ať tak či tak, věříme, že si ho zamilujete stejně jako my! Vyzkoušejte:

Čokoládový koláček s polevou

Recept na čokoládový koláček s polevou:


Potřebujete (na 3 porce):

  • 2 vejce

  • 2 zralé banány

  • mleté tonka boby - špetka (nebo špetka vanilky či pár kapek vanilkového extraktu)

  • 1 lžíce čekankového sirupu

  • 15g kakaa

  • 80g celozrnné špaldové mouky

  • 50g hladké mouky

  • lžička jedlé sody

  • hrst čokoládových peciček

Poleva:

  • 200g polotučného tvarohu v kelímku

  • 1 lžíce kakaa

  • 30g čokoládového proteinu

Nahoru:

  • lyofilizované plátky jahod 5g

  • kvalitní čokoláda 5g


Postup:

  1. Rozmixujte zralé banány. Poté přidejte vejce a čekankový sirup a vše promíchejte dohromady do spojení.

  2. Přidejte špetku tonka bobů, kakao, mouku a sodu. Vše promíchejte. Nakonec přidejte čokoládové pecičky a zamíchejte.

  3. Těsto nalijte na plech 20x15cm (zhruba) a poté dejte péct na 180°C asi 40 minut. Ale raději hlídejte a kontrolujte.

  4. Po upečení nechte vychladnout a připravte si polevu. Na tu stačí smíchat tvaroh, kakao a protein dohromady. Polevu naneste na vychladlý koláček a dozdobte lyofilizovanými plátky jahod.



Pár poznámek na konec:

Tento koláček můžete dát péct i do trochu většího plechu, je totiž vyšší, takže by to nemělo ničemu vadit. Do menšího plechu ho raději nedávejte, už by byl příliš vysoký a mohl by se špatně propéct.


Lyofilizované jahody můžete klidně vynechat, použít čerstvé či použít nějaké jiné ovoce. Je to jenom na vlastní uvážení. Použijte takové, které vám chutná.

 

Čím nahradit ingredience v tomto receptu?

Doporučujeme ingredience nahrazovat jenom tehdy, když je to doopravdy nutné. Níže uvedené ingredience jsou spíše rady toho, co by mohlo fungovat. Ale nejlepší výsledek získáte vždy, když budete podrobně dodržovat uvedený recept i s postupem. Pokud již přejdete k výměně ingrediencí, doporučujeme vyměnit minimum ingrediencí. Čím více jich vyměníte, tím více se vzdálíte od našeho receptu a tím spíše se může stát, že se koláček nepovede nebo nebude až tak dobrý.


Mleté tonka boby

Jak už jsme zmínily výše, místo mletých tonka bobů můžete použít i kousek vanilkového lusku nebo například pár kapek vanilkového extraktu. Můžete i zcela vynechat nicméně přidáním některé z těchto ingrediencí zvýrazníte výslednou chuť, proto můžeme jen doporučit.

Čokoládový protein

Místo čokoládového proteinu můžete použít i jiné příchutě, nicméně ten čokoládový se chuťově hodí nejvíce. Doporučujeme použít takový, který vám chutná i samotný a dále také dobře rozpustný, aby v polevě nevznikly žádné kousky. Samozřejmě byste měli použít především nějaký kvalitní s dobrým složením. Protein nedoporučujeme vynechávat, protože by potom poleva nedržela a byla by příliš tekutá. Zároveň slouží protein i pro oslazení.

Čekankový sirup

Čekankový sirup můžete nahradit i jiným tekutým sladidlem, ideálně jiným druhem sirupu. Nebo můžete použít i med.  

Čokoládové pecičky

Místo čokoládových peciček můžete použít i na kousky nasekanou čokoládu. Ale i tuto ingredienci můžete z receptu vynechat.

Celozrnná špaldová mouka

Místo celozrnné špaldové mouky můžete použít i celozrnnou mouku. Můžete také použít špaldovou či hladkou mouku. Ale v případě výměny druhu mouky budete muset nejspíš změnit i použité množství, takže k tomu přistupujte jenom v případě nouze. Stejně tak můžete nahradit i hladkou mouku, ale v tomto případě úplně nedoporučujeme používat celozrnnou špaldovou. Když už, tak spíše špaldovou hladkou mouku.

 

Líbí se vám tento recept? Dejte nám vědět do komentářů! Nezapomeňte, že nás můžete sledovat i na sociálních sítích. Na Instagramu a Tiktoku nás najdete jako @twin_recipe. Na Facebooku nás najdete jako Twin recipe (uzavřená skupina nebo veřejná stránka). Dále nás naleznete i na Pinterestu!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

221 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page