top of page

Domácí medovník

Aktualizováno: 3. 3.

Zkus tenhle skvělý recept na domácí medovník, který si určitě zamiluješ! Stačí ti pouze několik minut a v podstatě je hotovo! Samozřejmě medovník chutná nejlépe až poté, co ho necháš odležet v lednici!

 

Tenhle domácí medovník je odlehčený a ve zdravější verzi. Není tak sladký jako ten kupovaný, ale pokud máš radši hodně sladké, vždy lze podle potřeby dosladit. Za nás chutná skvěle tak, jak je.

 

Předtím, než se pustíme do receptu, máme tu otázku – víš jaký je rozdíl mezi medovníkem a marlenkou?

Marlenka má spíše piškotové těsto (takže trochu nadýchanější) a navíc je spíše karamelová, kdežto medovník chutná víc medově, i když někteří do něj karamel také dávají. Ale nakonec je jedno, jak to nazýváme – zaručeně chutná skvěle!  


Pečeš rád naše recepty? Podívej se na tuhle kuchařku v digitální podobě:


domácí medovník

Recept na zdravý domácí medovník:


Potřebujete (12ks):

  • 50g másla

  • 2 lžíce medu

  • 50g třtinového cukru

  • 300g špaldové mouky (150 z toho celozrnné špaldové)

  • 2 vejce

  • 1 lžička jedlé sody

  • pár kapek vanilkového extraktu

 

Náplň:

  • 2x řecký jogurt

  • 150g krémového sýra

  • 2 lžíce medu (nebo jiné sladidlo, případně dejte víc podle chuti)

  • 2 lžíce mléka

 

Postup:

  1. Nejdříve dejte do vodní lázně rozpustit máslo s medem a třtinovým cukrem.

  2. Jakmile se rozpustí, v jiné nádobě rozmíchejte vejce s jedlou sodou.

  3. To vmíchejte do směsi na vodní lázni za stálého míchání. Jakmile se to spojí, nechte vařit dalších cca 10 minut. Můžete klidně i delší dobu.

  4. Pak odstavte a počkejte asi 10 minut. Vmíchejte vanilkový extrakt. Pak vmíchejte mouku, vmíchávejte ji postupně, možná ji bude potřeba o trochu méně - záleží i na značce.

  5. Pak vyválejte - já měla čtverce zhruba 20x20cm, ale ne všechny byly stejný, což nevadí. Po upečení je můžete okrájet.

  6. Dejte péct na 180°C asi na 8 minut, ale hlídejte. Já je rozválela asi na 0.3mm. Měla jsem jich 6.

  7. Mezitím můžete smíchat vše na náplň.

  8. Jakmile trochu vychladne, kraje ořízněte aby byly zhruba stejně velké a promažte vrstvy. Náplň dejte i na okraje. Pak jen posypte odříznutým a nadrobeným těstem. Celkem jsem použila 5 plátků – se šesti to bylo na můj vkus moc vysoké, ale můžete dát i šest. Poslední jsem rozdrobila. Ale hodně té drobenky zbylo, takže je to na vás.

 

Opravdu doporučuji nechat odležet přes noc nebo déle, klidně až 24 hodin. Uchovávejte v lednici. Pláty budou nejdřív měkké, ale pak trochu ztvrdnou, s krémem přes noc ale krásně změknou, a navíc nasáknou tu pravou medovou chuť, kterou od medovníku očekáváme.


 

Pár poznámek k receptu:

Med se ve vodní lázni vaří proto, aby získal silnější chuť. Samozřejmě je lepší ho rovnou vařit s dalšími ingrediencemi. Můžete ho vařit i delší dobu, ale to už je na vás. Pokud nechcete, vařit nemusíte, ale ta chuť pak nebude tak silná.


A jak jsme již výš psaly, není zase tak sladký jako kupovaný, ale chutná skvěle. Pokud máte rádi hodně sladké, můžete přisladit podle vlastních preferencí.


Můžete rozmixovat i ořechy a poté je přisypat jako drobenku, to je také na vás. Můžete použít samotnou drobenku, pokud chcete.

 

Náhrada ingrediencí v tomto receptu:

Třtinový cukr

Třtinový cukr používat nemusíte, místo toho lze využít i jiný – třeba klasické bílý nebo jiné sladidlo podle chuti – čekankový sirup, javorový apod. Zvolte klidně i bez kalorické sladidlo. Je to na vás!


Špaldová mouka

Případně můžete dát jen špaldovou mouku hladkou bez celozrnné, ale bude potřeba upravit množství, takže je dobré na to myslet. Celozrnná mouka saje tekutiny více. Můžete dát i klasickou hladkou, ale zrovna na medovník se víc hodí špaldová právě kvůli své oříškové chuti.

 

Náplň

Náplň můžete dát podle svých preferencí, klidně zvolte jinou. Případně místo řeckého jogurtu dejte víc krémového sýra nebo například tvaroh. Do náplně můžete dát klidně i proteinový prášek. Můžete dát i více nebo méně medu. Ale tato náplň určitě ztuhne a nebude se roztékat, takže je vhodná! Je dobré na to dávat pozor, aby se nezvolila nějaká, která neztuhne a pak by medovník prostě nevyšel.  

I do samotné náplně můžete dát různé příchutě – vanilkový extrakt, nebo extrakt s jinou příchutí. Vlastně můžete volit i jiné – třeba karamel, pokud chcete. Samozřejmě se to bude trochu lišit, než klasický medovník, který známe, ale i tak bude chutnat skvěle!

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

637 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page