top of page

Zdravá medovníková kolečka

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Dnes máme dobrou zprávu pro všechny, co milují medovník! Máme tu pro vás jeho mini verzi, kterou si můžete připravit třeba jako vánoční cukroví. My medovník milujeme a toto cukroví je přesně něco pro nás!


Na našem webu Twin recipe už recept na medovník nějaký ten pátek najdete – a to na kávový fit medovník, který je samozřejmě ve zdravější verzi, přesně jak napovídá jeho název. Tyto medovníková kolečka vychází z receptu bez kávy a také v mini provedení, navíc s trochou kvalitní čokolády. Vyzkoušejte tyto jednoduchá kolečka alá medovník. Určitě si je zamilujete.


Med je sice sladký a používá se k oslazení, nicméně je také zdraví prospěšný! Je velmi bohatý na živiny – na vitamíny (například vitamín C, B), minerály (např. železo či zinek). A také na antioxidanty. Všechny tyto látky jsou zdraví velmi prospěšné. Díky tomu, že med obsahuje glukózu a fruktózu, poskytuje tělu i rychlou energii. Med kromě toho obsahuje i antibakteriální látky a má antimykotické vlastnosti. Kromě toho může pomoci i při bolestech v krku či na kašel. Ale je důležité myslet i na to, že je dobré ho konzumovat v rozumné míře, právě kvůli vysokému obsahu cukru.


Krém v těchto medovníkových koleček je z krémového sýru a také z řeckého jogurtu, který obsahuje vysoké množství bílkovin. Ale zároveň také až tak dlouho nevydrží – ale nenaplněná medovníková kolečka vydrží několik týdnů. Takže si je klidně můžete připravit předem! A pak už jen stačí naplnit pár dní před Vánoci a je hotovo!


Těsto na medovník se sice klasicky vaří (med s ghee, poté vejce, jedlá soda a poté se zamíchává vanilkový extrakt, a nakonec se přisypává postupně mouka) ale pro tyto medovníková kolečka jsme recept trochu zjednodušily, aby bylo vše rychleji hotové. Ale klidně můžete postupovat jako při klasickém medovníku. Díky vaření získává med výraznější chuť a celý medovník tak většinou chutná o něco lépe. V tomto receptu je však navíc čokoláda, která chuť medu trochu utlumuje, a proto jsme tento krok rovnou vynechaly (kromě toho zjednodušení).


Takže pokud ještě hledáte, co si upéct na Vánoce a zároveň chcete udělat něco pro své zdraví, vyzkoušejte třeba tento rychlý recept na jednoduchá medovníková kolečka:

Recept na zdravá medovníková kolečka:


Potřebujete (na cca 16ks):

  • 100g mouky (50g hladké mouky, 50g špaldové celozrnné hladké mouky)

  • 30g medu

  • 1 vejce

  • 18g změklého ghee

  • špetka jedlé sody

  • pár kapek vanilkového extraktu

Náplň:

  • 3 lžičky čerstvého krémového sýru (Lučina, Boník...)

  • 2 lžičky řeckého jogurtu

  • 2 lžičky změklého medu

Dokončení: kvalitní čokoláda, pomerančová kůra, citronová kůra, strouhaný kokos, lyofilizované jahody, maliny či jiné ovoce


Postup:

  1. Smíchejte hladkou mouku, celozrnnou špaldovou mouku, změklý med, vejce, jedlou sodu, vanilkový extrakt a změklé ghee dohromady.

  2. Důkladně promíchejte všechny ingredience a vypracujte do těsta. Ideálně vypracujte na vále rukama, aby bylo těsto pořádně propracované.

  3. Potom vyválejte těsto na pomoučněném vále na tenký plát o šířce asi 3 mm.

  4. Z tohoto plátu vykrájejte kolečka pomocí vykrajovátka. Kolečka pečte asi 8 až 10 minut na 180°C. Raději je kontrolujte, aby se nepřipálily. Je dobré je vytáhnout, když začnou tmavnout.

  5. Vytáhněte z trouby a nechte je zchladnout a potom namočte polovinu všech koleček do rozpuštěné čokolády. Můžete je ještě posypat lyofilizovaným ovocem, strouhaným kokosem, nastrouhanou čokoládou apod.

  6. Připravte si krém na medovníková kolečka - na ten stačí smíchat libovolný krémový sýr, řecký jogurt a změklý med.

  7. Natřete krém na jedno kolečko a druhým (tím namočeným v čokoládě) přiklopte. Zopakujte se všemi a je hotovo.

  8. Naplněná medovníková kolečka skladujte v lednici.



Pár poznámek na konec

Jak jsme již zmínily předtím, tento krém nevydrží příliš dlouho (kvůli řeckému jogurtu a krémovému sýru) a naplněná medovníková kolečka se musí skladovat v ledničce. Ideální je připravit si je dopředu a nechat je nenaplněné, pak už jen udělat krém pár dní před Vánoci a budete mít hotovo.


Krém doporučujeme ochutnat při přípravě, aby byl dostatečně sladký dle vaší chuti! Každý má totiž jiné chutě, a tak si můžete množství přidaného medu upravit právě dle vlastních požadavků.


Medovníková kolečka můžete po namočení do rozpuštěné čokolády posypat různými druhy „posypek“ – my použily strouhaný kokos, lyofilizované jahody, pomerančovou kůru a prášek z acai. Ale můžete použít cokoli, co máte po ruce.


Toto množství vyjde asi na 16 kusů slepených medovníkových koleček. Záleží i na tom, jaký průměr vykrajovátek zvolíte a jak velká kolečka budou.


Čím nahradit suroviny?

I v tomto receptu můžete nahradit mnohé suroviny za jiné ale je důležité myslet na to, že se výsledek může chuťově lišit.


Ghee

Místo ghee můžete použít obyčejné máslo. Také by mělo být změklé a stačí stejné množství jako ghee. Můžete také použít kokosový olej, ale nezapomínejte, že ten změní chuť medovníku a kolečka pak budou chutnat i trochu kokosově – což se za nás do medovníku zrovna příliš nehodí. Ale je to jen na vás!


Vanilkový extrakt (bez cukru)

Vanilkový extrakt můžete samozřejmě vynechat a není třeba ho vůbec ničím nahrazovat. Ale doporučujeme ho použít, protože zvýrazní výslednou chuť medovníkových koleček.


Mouka (hladká a celozrnná špaldová hladká)

Co se týče mouky, můžete klidně použít jenom hladkou. Ale v tom případě je potřeba použít větší množství mouky nebo právě méně tekutých ingrediencí. Můžete například použít i špaldovou hladkou mouku. Můžete zkusit použít pouze celozrnnou špaldovou mouku – ale tam by se mohlo stát, že budou kolečka moc tuhá, proto jsme zvolily část hladké a část celozrnné špaldové. Při změně mouky (a to třeba i jenom poměru) je důležité myslet na to, že možná bude potřeba zvolit jiné množství právě mouky nebo tekutých ingrediencí.


Řecký jogurt

Místo řeckého jogurtu můžete jednoduše použít krémový sýr či například skyr. Obyčejný jogurt úplně nedoporučujeme, protože je většinou více tekutý a není až tak hustý, takže by konzistence krému mohla být příliš tekutá. V řeckém jogurtu (nebo i skyru) naleznete také vyšší množství bílkovin, proto doopravdy doporučujeme použít právě ten.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. V prosinci tam kromě těchto e-kuchařek najdete i sbírku 50 vánočních receptů, která obsahuje i tento jednoduchý recept. A kromě nej v ní najdete 49 dalších vánočních receptů, které jsou zdravé a jednoduché.

502 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page