top of page

Valentýnská bábovka

Jestli hledáte recept, který si zamiluje naprosto každý, máme pro vás tu pravou volbu – valentýnská bábovka, která spojuje příjemnou sladkost s krásně nadýchanou texturou. Tato jednoduchá a chutná bábovka oslní nejen svým vzhledem, ale také neodolatelným chuťovým zážitkem.

 

Zároveň je tento recept skvělou volbou na Valentýn! Spojuje krásně červenou barvu spolu s černou, což je ideální volba na Valentýn. Bábovku můžete připravit i mimo tento svátek, perfektně se hodí i na jiné příležitosti nebo jen tak, bez speciálních příležitostí, to už je jen na vás. Valentýnská bábovka je ideální naprosto pro každého!

 

Ingredience pro tuto bábovku jsou jednoduché a běžně dostupné, což z ní činí ideální recept pro ty, kdo touží po sladkém vlastním pečení. Pro zajímavost je do těsta přidáno černé kakao a červené barvivo, což dodá dortu nejen unikátní vzhled, ale také požadovanou barevnost. Ale nebojte se – pokud nechcete používat barviva, můžete je klidně vynechat. Bábovka zůstane stejně lahodná i v jednobarevné podobě.

 

Při přípravě můžete také zkombinovat různé chuťové prvky – zkuste přidat lyofilizované jahody pro jemnou ovocnou nótu a k nim trochu lyofilizovaných malin. Případně zcela nahradit jahody malinami nebo jiným ovocem.


Černé kakao lze vynechat, stejně tak i lyofilizované jahody, i maliny. Bábovka bude sice jednobarevná, ale jsem jsme již psaly, to chuť neovlivní! I tak bude skvělá.

jednoduchá valentýnská bábovka

Recept na valentýnskou bábovku:


Potřebujete:

  • 220g špaldové celozrnné mouky

  • 180g polohrubé mouky

  • 20g vanilkového proteinu

  • 200ml mléka

  • 3ks banánů

  • 80g másla

  • 2 vejce

  • 3 lžíce třtinového cukru

  • 1+1/2 lžičky jedlé sody

  • špetka soli

  • 2 lžíce lyofilizovaných jahod (prachu)

  • 2 lžíce černého kakaa

  • 180g řeckého jogurtu

  • špetka mletých tonkových bobů

 

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem. Poté přidejte banány. Ty nejdřív rozmačkejte v míse. Zašlehejte do másla.

  2. Poté po jednom zašlehejte vejce. Na nízké obrátky, pokud používáte elektrický šlehač, můžete ušlehat i ručně.

  3. V jiné míse smíchejte vše sypké.

  4. Poté smíchejte jogurt s mlékem do hladké směsi.

  5. Přisypte asi polovinu mouky a smíchejte, poté dejte polovinu jogurtové směsi, pak zas mouku a nakonec jogurt.

  6. Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné zamíchejte kakao. Do druhé prach z lyofilizovaných jahod. Do té s jahodami jsem dala ještě trochu barviva, ale to nemusíte.

  7. Dejte do vymazané formy. Pečte na 180°C asi na 70 minut.

 

Pár poznámek k receptu - valentýnská bábovka:

  • Je vhodné používat zralejší banány, je mnohem jednodušší je rozmačkat, a také jsou sladší. Ale můžete použít i ty méně zralé.

  • Při pečení bábovky jsem použila skleněnou formu, u té je vhodné bábovku vyndat ještě za tepla, nebo se může stát, že to nepůjde. I tak ale počkejte třeba 30 minut, než ji vyndáte z formy – mohla by se ještě srazit.

 

Náhrada surovin v receptu:

Špaldová celozrnná + polohrubá mouka

Mouku můžete nahradit jiným druhem, nejlépe tyto dvě mezi sebou (v jiném poměru) - pokud nemáte jeden z těchto druhů, vynechte a dejte druhý. Pak můžete zkusit i hladkou špaldovou mouku nebo hladkou mouku, to už je na vás. Nejvhodnější jsou mouky s obsahem lepku, ty se totiž chovají podobně.


Vanilkový protein

Místo vanilkového proteinu můžete dát jinou příchuť proteinu. V bábovce se nejvíc hodí vanilkový, poté zase čokoládový nebo třeba jahodový/malinový. Můžete dát i jiné příchutě, případně protein zcela vynechte a dejte místo něj dvě lžíce hladké mouky.


Banány

Místo banánů můžete zkusit dát jablečné pyré (3ks banánů asi 200-250g pyré), ale s minimem tekutin. Ale i tak doporučujeme dát spíše banány.


Řecký jogurt

Místo řeckého jogurtu dejte bílý jogurt (s hustou konzistencí) nebo tvaroh, ale v tom případě doporučuji o lžíci mouky víc. Tvaroh nemá tak hustou konzistenci jako řecký jogurt. Pokud použijete ten v kelímku, víc mouky dávat nemusíte.


Černé kakao

Černé kakao dodá tomuhle receptu černou barvu, ale nemusíte se bát použít i to klasické holandské kakao. Bábovka pak nebude černá, ale hnědá – i tak bude chutnat skvěle.


Lyofilizované jahody

Místo prachu z lyofilizovaných jahod můžete dát i jiný, třeba maliny. Nebo celé plátky a ty rozmixovat, případně v bábovce nechat celé kousky, ničemu to nevadí. Čerstvé ovoce moc nedoporučuji, chová se jinak než lyofilizované a navíc obsahuje víc vody.  


Mleté tonkové boby

Místo mletých tonkových bobů můžete dát vanilkový extrakt. Pokud dáváte protein, můžete zcela vynechat. Technicky lze vynechat i tak, jde pouze o aroma.

 

Líbí se vám tento recept? Budeme moc rády, když nám napíšete komentář nebo dáte lajk. Nezapomeňte použít hashtag #twinrecipe pokud recept vyzkoušíte!


Víte, že na náš web můžete poslat svůj vlastní zdravý recept? Stačí vyplnit tento formulář a my váš recept zveřejníme! Samozřejmě i vašim jménem a případně s odkazem na sociální sítě, pokud sami budete chtít!

103 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page