top of page

Zdravé tvarohové koblížky

Aktualizováno: 5. 5.

Jednoduché neplněné koblížky z horkovzdušné fritézy. Rychlé a hlavně nenáročné. A hlavně bez kynutí!


Máte doma horkovzdušnou fritézu? Pokud ano, a pokud byste chtěli více takových receptů, dejte nám vědět do komentářů! Nebo nám napište na našich sociálních sítích.


Znáte tyhle malé jednoduché koblížky? Jestli ne, určitě je zkuste! Jsou sladké, na povrchu příjemně křupavé a uvnitř jemné a měkké. Neplněné tvarohové koblížky jsou lehký sladký pokrm, který si získává příznivce svou jednoduchostí a svěží chutí. Tyto malé pečené dobroty jsou vyrobeny z těsta, které se skládá z tvarohu, a po upečení získávají nádherně zlatavou a křupavou krustu.


Tvarohové koblížky jsou ceněné pro svou lehkost a snadnou stravitelnost, což je činí vhodnými pro všechny, kteří si chtějí vychutnat sladký zážitek bez přehnané sladkosti nebo nadbytečného těsta. Vanilkový nádech v koblížcích dodává tomu všemu perfektní výslednou chuť!


Horkovzdušná fritéza v kuchyni

Horkovzdušná fritéza je skvělý pomocník při snaze žít a vařit trochu zdravěji. Ve fritéze lze smažit s minimálním množstvím oleje, případně bez oleje. Jednou z výhod horkovzdušné fritézy je, že není určena pouze k smažení. Můžete ji využívat také k pečení a grilování. To otevírá možnosti pro přípravu různorodých pokrmů, od křupavé zeleniny po křehké dezerty, a to vše s minimálním množstvím tuku.


Horkovzdušná fritéza se dá také velmi jednoduše vyčistit a nevzniká z ní tolik odpadu jako třeba z fritézy. Dokonce i její ovládání je velmi jednoduché.


Jak tedy docílit zdravější verze těchto koblížků?

Jednoduše stačí vyměnit litry oleje za horkovzdušnou fritézu a je hotovo! Koblížky jsou z tvarohové těsta, což přidává celému pokrmu větší množství bílkovin, a to je ideální právě do vyváženého jídelníčku nebo dokonce i do redukčního jídelníčku.


Tyto koblížky by se v troubě pekly špatně, proto doopravdy doporučujeme horkovzdušnou fritézu, ale pokud ji nemáte, můžete zkusit dát do trouby na horkovzduch na zhruba stejnou dobu. Koblížky by se měly upéct a být krásně nadýchané a zároveň na povrchu křupavé. Nicméně jsme to nezkoušely, tak i přes to doporučujeme spíše horkovzdušnou fritézu, nebudete litovat!


Tvarohové koblížky si můžete dát jenom tak, a nebo je zkusit i na menší sladký oběd, určitě každého potěší, obzvlášť milovníky sladkého!

Recept na zdravé koblížky:


Potřebujete (na 3 porce):

  • 250g tvarohu ve vaničce

  • 250g hladké mouky

  • 3 vejce

  • 2 lžíce moučkového cukru

  • vanilkový extrakt

  • 10g prášku do pečiva

  • skořice na obalení, případně cukr


Postup:

  1. Smíchejte tvaroh, mouky a vejce dohromady. Poté zamíchejte cukr a vanilkový extrakt, stačí pár kapek. Vmíchejte prášek do pečiva.

  2. Vypracujte těsto, z kterého lze tvarovat koblížky.

  3. Vytvarujte z těsta kuličky (koblížky) a dejte do horkovzdušné fritézy.

  4. Doporučuji do ní předtím dát lžičku oleje.

  5. Počkejte, než se koblížky usmaží (asi 6 minut z každé strany na 180°C).



Poznámky k receptu:

Pokud děláte koblížky v horkovzdušné fritéze, jsou nejlepší čerstvé. Po nějaké době už nebudou tak moc křupavé, ani nadýchané a ani lehké. Proto je nejlepší je jíst čerstvé!

Koblížky ve skořici ani cukru obalovat nemusíte, je to zcela na vás a vašich vlastních preferencích.


Čím nahradit ingredience v receptu?

Tvaroh ve vaničce, polotučný

Místo tohoto tvarohu by šel využít řecký jogurt nebo klasický jogurt, pak by ovšem už nešlo o tvarohové koblížky. Další z variant je cottage sýr, který je potřeba nejdříve rozmixovat. Poté vznikne v podstatě nový recept na cottage koblížky. Místo polotučného tvarohu jde použít plnotučný nebo nízkotučný.


Hladká pšeničná mouka

Místo téhle jde použít celozrnná hladká mouka, která ale absorbuje tekutiny více, proto bude potřeba o trochu menší množství. Samozřejmě lze využít i další druhy mouky a nahradit hladkou pšeničnou mouku v receptu. Nejvhodnější náhrada je pak špaldová hladká mouka, případně jiný druh hladké mouky.


Moučkový cukr

Místo moučkového cukru můžete zkusit jiné sladidlo, klidně i tekuté, ale asi bude potřeba trochu upravit množství mouky, ale to poznáte. Těsto musí být možné vytvarovat, aniž by se rozteklo, a aby hezky drželo tvar. Zkuste klidně javorový sirup, čekankový sirup, med, klasický bílý krupicový cukr, erythritol nebo nějaké jiné sladidlo! Nejlepší náhradou moučkového cukru je moučkový erythritol nbeo moučkový třtinový cukr.


Skořice

Skořice lze vynechat, přeci jen jde pouze o koření, takže konečná volba už je jen na vás. Nicméně skořice tomu dodá krásnou chuť, která vás všechny určitě potěší.


Líbí se vám recepty z horkovzdušné fritézy? Jestli ano, zkuste další!

Nejpodobnější recept jsou plněné koblihy, které chutnají snad ještě lépe než ty neplněné! Jako náplň můžete využít povidla, džem nebo třeba ovocnou náplň.

Můžete zkusit například smažený květák z horkovzdušné fritézy s minimálním obsahem tuku. Zkuste třeba i plněné sýrové karbanátky! Chutnají úžasně a jsou velmi jednoduché.


V horkovzdušné fritéze pak můžete smažit i klasické řízky, karbanátky, můžete si v ni připravit krokety, hranolky, americké brambory, masové kuličky, jarní závitky, muffiny a spoustu dalších dobrot!


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Na našem webu najdete i digitální magazíny, ve kterých najdete nejen informace o zdravém životním stylu, ale také hromadu zdravých receptů.


V magazínech najdete zdravé recepty s různými tématy. Magazíny vychází každý měsíc, takže dohromady v nich můžete najít přes stovky zdravých receptů! Mimo to v magazínech najdete informace o různých otázkách, které si možná pokládáte, pokud jste zrovna začali žít zdravě. V poslední řadě jsou v magazínech zodpovězeny vaše nejčastější otázky!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

Štítky:

596 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page