top of page

Zdravý makový frgál

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Jednoduchý zdravý recept na chutný frgál, který zvládne každý doma sám. Zároveň obsahuje větší množství bílkovin, a to hlavně kvůli své tvarohové náplni a máku!


Znáte frgály? Určitě ano! Ale zkoušeli jste je někdy? Jestli ne, tak tu pro vás máme jednoduchý recept, který zvládne úplně každý! Zároveň jsou tyto frgály plné bílkovin, takže vhodné pro každého.


Co jsou frgály?

Jde o koláče (spíše menší, ale dělají se i velké), které jsou plněny libovolnými sladkými náplněmi, alespoň většinou. Je to tradičním pokrm, který se ale objevuje v různých kulturách v různých variantách.


Frgály pochází ze střední a východní Evropy, jsou oblíbené i v naší, české kuchyni. Nicméně najdeme je třeba i v polské kuchyni (samozřejmě v jiné verzi!). V každém zemi je pak recept trochu jiný v závislosti na zvyklostech. Tradičně se nejčastěji připravují z těsta z mouky, vody a mléka. Těsto se dále plní náplněmi – nejčastěji tvarohovými, povidlovými, ořechovými, ale třeba i slanými! Například zelím či brambory.

Určitě znáte i valašké frgály, které jsou v dnešní době ty z nejznámějších!

Valašský frgál je tradiční pokrm z Valašska, což je region východní části České republiky. Tento pokrm je jedinečný a typický pro valašskou kuchyni. Valašský frgál je podobný jiným tradičním frgálům, ale má své vlastní charakteristické rysy:


  • Plnění: Valašské frgály jsou obvykle plněné ovocem, jako jsou švestky, meruňky nebo jahody. Plnění může také zahrnovat ořechy, mák nebo tvaroh.

  • Těsto: Těsto pro valašský frgál je kynuté a má tendenci být tenčí než těsto používané v jiných typech frgálů. Je vypracováno do formy kruhu nebo oválu.

  • Pečení: Valašské frgály se obvykle pečou, dokud nejsou zlatě hnědé. Může se na ně aplikovat vrstva cukru nebo másla, aby získaly lesklý vzhled.

  • Tradiční recepty: Recepty na valašské frgály se mohou lišit v závislosti na rodinných tradicích a regionálních preferencích. Každá rodina může mít svůj vlastní způsob přípravy.


Valašské frgály jsou oblíbeným pokrmem na valašských slavnostech a trzích, kde můžete ochutnat různé varianty tohoto tradičního dezertu. Tento pokrm je nejen chutný, ale také představuje kulturní dědictví regionu Valašsko.


Do frgálu se v dnešní době často přidává i trochu jogurtu nebo droždí, právě pro dosažení větší vláčnosti těsta a lepší chuti. Frgály jsou populární hlavně díky jednoduchosti přípravy, možnosti velkého množství náplní a pro jejich skvělou chuť!


Pamatujte, že recepty a preference mohou být regionálně specifické, a každý si může upravit frgály podle vlastních chuťových preferencí. To naštěstí není příliš složité, stačí si najít náplň, která nám chutná!


My pro vás máme recept na zdravý frgál s makovou náplní, který zároveň obsahuje i tvaroh, a tak obsahuje i větší množství bílkovin a dá se zařadit i do redukčního jídelníčku!

Recept na jednoduchý zdravý makový frgál:


Potřebujete:

  • 250g hladké špaldové mouky

  • 1 žloutek

  • 20g droždí

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 40g másla

  • špetka soli

Náplň:

  • 250g tvarohu v kostce (měkkého)

  • sladidlo dle chuti

  • 1 bílek

  • 1/2 vanilkového pudinu nebo odměrka proteinu

  • 4 lžíce mletého máku


Postup:

  1. Smíchejte droždí s trochou mléka a cukrem. Nechte nachvíli vykynout.

  2. Poté smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte těsto.

  3. Vyválejte do kruhu a okraje nechte vyšší. Nechte chvíli nakynout.

  4. Na náplň vše smíchejte (kromě máku) a potřete koláč. Nakonec posypte mákem. Okraje potřete vejcem.

  5. Dejte péct na 200°C asi na 20 minut. A máte hotovo.




Můžete zkusit i jiné varianty náplní!

Třeba tvarohovou náplň:

  • 250g tvarohu v kostce (měkkého)

  • sladidlo dle chuti

  • 1 bílek

  • 1/2 vanilkového pudinu nebo odměrka proteinu


Nebo třeba ořechovou náplň:

  • 250g tvaorhu v kostce (měkkého)

  • sladidlo dle chuti

  • 1 bílek

  • 1/2 vanilkového pudinu nebo odměrka proteinu

  • 50g nastrouhaných nebo nasekaných vlašškých ořechů

 

U všech stačí pouze smíchat ingredience na náplň dohromady a potřít těsto na frgál. Celý frgál můžete i posypat drobenkou pokud chcete!

 

Náhrady ingrediencí:

Špaldová hladká mouka

Lze použít i pšeničná hladká. Případně celozrnná, ale poté doporučuji z části namíchat s hladkou a do receptu bude potřeba menší množství. Celozrnná mouka je totiž více savá a nasaje větší množství surovin.

 

Čerstvé droždí:

Místo něj lze využít sušené droždí, a to zhruba polovina balení (cca g).


Třtinový cukr:

Lze použít i klasický! Můžete použít i erythritol nebo třeba med. Je důležitý a nezbytný pro aktivaci droždí.


Máslo:

Místo másla můžete použít ghí. Nicméně jde přeci jen o tradičnější recept, a proto je vhodné použít máslo, případně olej, ale o trochu menší množství!

 

V tomto receptu je nejvhodnější používat ingredience pokojové teploty. Víte proč?

Kvasnice lépe pracují při pokojových teplotách a pokud jsou ingredience příliš studené, mohlo by to zpomalit celý proces kvašení a celkové kynutí těsta. Ingredience, které mají pokojovou teplotu lépe fungují a mísí se mezi sebou. Proto se v nich lépe rozpouští cukr nebo sůl a to přispívá k rovnoměrné chuti v celém výsledném frgálu.


Při teplotách kolem 20-30°C kvasinky pracují nejoptimálněji a kynutí těsta probíhá za optimálních podmínek. Po přidání droždí k ostatním ingrediencím je tak vytvořeno vhodné prostředí pro aktivitu kvasinek. Při pokojové teplotě má výsledné těsto i lepší konzistenci a lépe se s ním pracuje.


Většina receptů na kynutá těsta proto radí, aby byly ingredience, zejména tekutiny jako voda, máslo, vejce nebo mléko, před použitím nechány dosáhnout pokojové teploty. To pomáhá dosáhnout lepších výsledků při pečení a zajišťuje, že kynuté těsto bude mít správnou texturu a chuť.

 

Čím je pro nás zrovna mák prospěšný?

Mák obsahuje velké množství živin – bílkovin, vlákniny a minerálů (vápník, železo, hořčík, zinek a další). Také obsahuje zdravé tuky, zejména pak nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro kardiovaskulární zdraví. Tyto tuky pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL).


Mák obsahuje velké množství vitamínů! A to převážně vitamínu E, který je antioxidační a chrání náš organismus před poškozením volnými radikály.


Osoby s určitými zdravotními podmínkami by se však měly poradit se svým lékařem ohledně konzumace máku.

Je důležité používat čerstvý (nezkažený) mák, ten lze poznat jednoduše. Zkažený mák je hořký, a jeho hořkost by zkazila chuť celého výsledného receptu. Mák si můžete namlet sami nebo můžete koupit rovnou mletý.

 

Pokud je něco v receptu nejasné, neváhejte se na nás obrátit s dotazem! Můžete se ptát v komentářích nebo na našich sociálních sítích.

Štítky:

176 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page