top of page

Ovocná rolka z jablek

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Slyšeli jste už někdy pojem ovocná kůže? Nebo třeba ovocná rolka? Jedná se totiž o stejný recept – jablečné usušené pyré smotané do rolky. Většinou Vám stačí jedna základní ingredience – nějaké ovoce. Potom si můžete přidat třeba skořici nebo cukr ale to už je na Vás. Jedná se tak o nenáročný recept na suroviny, ale na druhou stranu je náročnější na čas!


Tento recept je ideální na podzim! Všude je totiž hodně jablek a ani my už často netušíme, co s nimi máme udělat. Občas je totiž potřeba je rychle použít nebo začnou hnít, a to by byla veliká škoda. Naštěstí je tento jednoduchý recept skvělým řešením, jak veliké množství jablek spotřebovat.


Pokud máte doma sušičku na ovoce, tak vám to může velmi ulehčit práci. Ale nebojte, jde to udělat i bez ní! Jenom je to trochu složitější. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do toho:

Recept na zdravou jablečnou rolku:


Potřebujete:

  • jablka

  • cukr

  • skořice případně další koření

Postup:

  1. Očistěte jablka, zbavte jadřinců a slupek. Případně vykrájejte, je-li to třeba.

  2. Poté nakrájejte na menší kousky a dejte jablka rozvařit do pyré. Můžete od nich klidně přidat cukr anebo skořici (či rovnou obojí).

  3. Co se týče cukru, hodně záleží na chuti jablek. Pokud jsou přirozeně sladká, ani ho nemusíte přidávat.

  4. Při vaření kontrolujte, aby se vám náhodou nepřipálil hrnec. Takže by tam vždy měla být nějaká voda – ale zase to s ní příliš nepřehánějte, ať není výsledné pyré příliš tekuté.

  5. Po chvíli většinou pustí jablka šťávu, takže už není potřeba přilévat žádnou vodu. Ale raději kontrolujte.

  6. Když už jsou jablka měkká, ještě je rozmixujte tyčovým mixérem, aby bylo jablečné pyré krásně hladké a bez kousků. Potom nechte vychladnout.

  7. Pro sušení v sušičce:

  8. Pro sušení v troubě:

  9. Skladuje je v chladném místě ve vzduchotěsné nádobě. V opačném případě mohou totiž zvlhnout.



Pár poznámek na konec

Ke konci doby sušení v sušičce či troubě raději rolky kontrolujte, aby nebyly přesušené a nelámaly se.

Některé trouby často nelze zapnout na méně než 75°C apod. Pokud je to i váš případ, nezoufejte. Stále si můžete rolky připravit, ale troubu budete muset nechat více pootevřenou, aby do ní proudil i studený vzduch a celý proces možná bude trvat ještě déle.


Tyto ovocné rolky či ovocnou kůži si můžete připravit víceméně z jakéhokoli ovoce. Můžete tak vytvořit i různě barevné rolky.


Ovoce není potřeba vařit, můžete ho rovnou rozmixovat na pyré a dát sušit. Obzvlášť, když budete dělat ovocné rolky například z jahod či malin. Zachováte si u nich tak ještě mnohem více vitamínů a minerálů, než kdybyste je vařili!


Pyré by mělo být tak husté, jak to váš mixér zvládne. Je-li příliš husté a váš mixér ho nemůže umixovat, jednoduše přidejte více vody. Tak, abyste měli krásně hladké ovocné pyré bez hrudek.


Co se týče skladování, doopravdy je doporučujeme skladovat ve vzduchotěsné nádobě, vydrží tak mnohem déle.


Čím nahradit suroviny?

V tomto receptu suroviny můžete nahrazovat víceméně jak chcete. Ovoce si totiž můžete zvolit jaké chcete dle vlastní chuti. Můžete si ho dokonce i namíchat a mít nějakou kombinaci, kde bude více chutí.


Co se týče cukru, vůbec ho nemusíte přidávat. Opět záleží na ovoci, které použijete. Pokud je to kyselejší ovoce, můžete dosladit třeba právě cukrem. Ale můžete zvolit i zdravější varianty. Například můžete k ovoci přidat i banán a umixovat ho spolu s ovocem. Výsledek je pak mnohem sladší. Můžete samozřejmě doslazovat medem či jakýmkoli jiným sladidlem dle toho, jaké rádi používáte.


A co se týče skořice, doporučujeme ji použít, pokud děláte jablečné rolky. K jablkům se totiž skvěle hodí. Pokud používáte jiné ovoce, můžete samozřejmě skořici vynechat anebo klidně použít jiné kořením dle toho, jaké ovoce používáte.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Ať už se jedná o kuchařku plnou zdravých snídaní, obědů, večeří, svačinek a dalších nebo o kuchařku plnou zdravých receptů na pečení (máme i bezlepkovou kuchařku). Najdete tam i magazíny o zdravém životním stylu, kde kromě zdravých receptů najdete i několik tipů, co se týče hubnutí, zdraví a cvičení.


A přejeme vám dobrou chuť!

Štítky:

132 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page