top of page

Strouhaný mandlový koláč

Jako každou středu i dnes pro vás máme další zdravý recept. Recepty na základní verzi vždy vybíráme podle toho, co se vám nejvíce líbilo na sociálních sítích, co jste nejvíc zkoušeli a nejvíce vychvalovali. Tím dosáhneme toho, že všechny tyto recepty, které zveřejníme, už jsou ověřené a chutnají vám! Můžete si tak být jistí, do čeho jdete!


Dnes bychom vám rádi představily velmi jednoduchý recept na strouhaný mandlový koláč. Ale nepředstavujte si klasický strouhaný koláč, tento vypadá ale i chutná jinak. Těsto se ale také strouhá, a proto strouhaný. Tento koláč představuje zajímavou kombinaci světlé a tmavé vrstvy. Tento jednoduchý, ale chutný recept spojuje jemnost mandlového tvarohového těsta s intenzivnější a hlubší chutí kakaové vrstvy.


Světlá vrstva obsahuje mandlovou mouku, tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, arašídový krém, erythritol a kypřící prášek. Na druhou stranu tmavá vrstva spojuje mandlovou mouku, kakaový prášek, skořici, vanilkový protein, ovesnou bezlepkovou mouku a řecký jogurt. Složení těchto dvou vrstev vytváří nejen lahodnou kombinaci chutí, ale i na pohled krásný dvoubarevný efekt.


Tento strouhaný mandlový koláč je vhodný i jako zdravá snídaně nebo jenom jako sladký ale zdravý dezert, který vás ohromí svojí chutí. Příprava je nenáročná a vše je poměrně rychle hotové. Je to skvělá volba pro všechny, kdo nechtějí trávit příliš času v kuchyni ale zároveň si chtějí dopřát i něco dobrého a zdravého nejen na snídani.


Věříme, že si užijete přípravu tohoto receptu stejně jako jeho konzumaci. Jedná se o zdravý, rychlý a snadný recept, který potěší jak milovníky sladkého, tak ty, kteří dbají na svoji životosprávu. Takže už na nic nečekejte, připravte si potřebné ingredience, udělejte si pár minut času a pusťte se do tvorby tohoto chutného mandlového koláče.

Strouhaný mandlový koláč

Recept na strouhaný mandlový koláč:


Potřebujete (na cca 3 porce):

Světlá vrstva:
  • 30g mandlové mouky

  • 250g polotučného tvarohu v kelímku

  • 3 vejce

  • Pár kapek vanilkového extraktu

  • 30g arašídového krému

  • 30g erythritolu/třtinového cukru

  • 2 lžičky kypřícího prášku

Tmavá vrstva:
  • 30g mandlové mouky

  • 10g kakaa

  • Lžička skořice

  • 20g vanilkového proteinu

  • 60g ovesné bezlepkové mouky

  • 140g řeckého jogurtu

Postup:

  1. Připravte si světlou vrstvu. Smíchejte na ní mouku, tvaroh, vejce, arašídový krém, cukr a kypřící prášek. Můžete přidat pár kapek vanilkového extraktu. Mělo by vám vzniknout těsto, které lze nalévat ale mělo by být i trochu hustší.

  2. V jiné míse si smíchejte vše na tmavou vrstvu: mouky, kakao, skořici, protein a řecký jogurt. Tato vrstva by měla být tuhá - měla by se drolit. Pokud je to nutné, přidejte ještě více mandlové či ovesné mouky.

  3. Do nádoby o rozměrech cca 20x15cm nalijte polovinu světlé náplně. Na to nadrobte polovinu tmavé vrstvy, na to nalijte zbytek světlé náplně a nakonec nadrobte zbylé množství tmavé vrstvy. Pokud nejde tmavá vrstva nadrolit, můžete ji i nastrouhat ale nadrobení je o něco málo rychlejší.

  4. Dejte do předehřáté trouby na 180°C asi 35 minut a raději kontrolujte.


Pár poznámek na konec:

Tento koláček je trochu jiný ale výsledek za to stojí. Je krásně měkký a příjemně spojuje obě chutě vytvořených vrstev.


Díky mandlové mouce je tento koláček vláčnější a měkčí. Zároveň mu dodává příjemnou ořechovou chuť, proto je mandlová mouka pro tento recept velmi důležitá. Nesnažte se ji ničím nahradit, výsledek by mohl být velmi odlišný.


Jak nahradit ingredience v receptu?

Ovesná bezlepková mouka

Ovesnou mouku můžete jednoduše nahradit namletými ovesnými vločkami. Snažte se je nastrouhat najemno, tak moc jak to jen půjde. Čím jemnější tím lepší.


Tvaroh

Tvaroh můžete vyměnit za řecký jogurt či za skyr. Nicméně tvaroh funguje mnohem lépe, proto raději použijte ten. Můžete použít i tvaroh ve vaničce, případně měkký tvaroh naředěný vodou ale v tom případě ho musíte ředit opatrně, abyste to nepřehnali.

Erythritol

Místo erythritolu můžete použít i třtinový či klasický cukr a nebo jiné sypké sladidlo. Používejte takové, které vám chutná. Některá sladidla nemusí všem chutnat.


Vanilkový protein

Tento protein můžete nahradit i jinou příchutí ale vanilková bude fungovat nejlépe. Místo proteinu můžete použít i vanilkový pudink, ale ten obsahuje méně bílkovin, resp. téměř žádné, takže se rozhodujte dle vlastního uvážení! Pokud nemáte ani jedno nebo nechcete použít ani jedno, můžete dát více mandlové či ovesné mouky a nějakého druhu sladidla.


Líbí se vám naše recepty? Dejte nám vědět do komentářů, jak jste si pochutnali! Pro další jednoduché a zdravé recepty nás sledujte i na našich sociálních sítích Najdete nás na Instagramu, Tiktoku (jako @twin_recipe), na Facebooku jako Twin recipe (uzavřená skupiny či veřejná stránka) a nebo i na Pinterestu.


Přejeme vám dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

288 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page