top of page

Cottage noky s pestem

Aktualizováno: 9. 2.

Zkuste tyto jednoduché cottage noky s pestem, které jsou vhodné k zdravému obědu, ale třeba i k večeři.


Na tyhle noky stačí jen 4 ingredience, které doma určitě máte! Hlavně pokud máte ten cottage sýr. Lepší je používat cottage sýr, který neobsahuje příliš tekutin, případně tekutin před tím vylít. V závislosti na druhu cottage sýru bude možná potřeba trochu změnit i množství mouky.


Noky mají rozsáhlou historii s původem až v Římě, nicméně jsou velmi populární právě v Itálii a dalších, hlavně latinsko-amerických, zemí. Jde vlastně o druh těstovin. I v Itálii existují různé druhy, protože každý připravuje noky trochu jinak. My tu pro vás dnes máme tuhle variantu, která obsahuje extra vysoké množství bílkovin (právě díky cottage sýru) a je vhodná do všech jídelníčků. Dokonce i do redukčního! I tento recept je součástí našich jídelníčků. Jídelníčky najdete zde.


Tyhle noky obsahují vše, co by zdravé a vyvážené jídlo obsahovat mělo – zdravé tuky, vysoký obsah bílkovin a velké množství zeleniny! Obsahuje i sacharidy a vlákninu, jednoduše jde o ideální pokrm, který se hodí vždy.

Cottage noky jsou jednodušší než klasické bramborové, nemusíte totiž nic dopředu vařit a vše je hotové do 20 minut! Obzvlášť pokud uděláte pouze jednu porci. Recept je na 4 porce. Případně 3 větší, to už je na vás.


cottage noky s pestem

Recept na zdravé cottage noky s pestem:

Potřebujete (4 porce):

  • 400g cottage sýra

  • 350g hladké mouky

  • 2 vejce

  • koření dle chuti, ale stačí sůl, já obvykle dám i trochu sušeného česneku

Postup:

  1. Cottage sýr smíchejte s vejci, moukou a kořením. Můžete dát pouze sůl, ale pro zpestření i jiné koření. Těsto by mělo být nelepivé nebo pouze trochu lepivé. Musí být možné ho vyválet a pracovat s ním.

  2. Z těsta můžete vždy kousek odebrat a tvarovat noky/kuličky. Nebo vytvarovat hady a poté odřezávat kousky, tedy klasicky, jak se obvykle dělají noky.  

  3. Poté vhoďte noky do vroucí osolené vody a počkejte než vyplavou. Bude to trvat jen chvilku, asi 2-5 minut, je potřeba je hlídat.

  4. Mezitím si můžete připravit pesto k nokům, případně podávat s jinou omáčkou. Recept na pesto najdete pod tímto příspěvkem.

  5. Nakonec podávejte s rajčaty a bazalkou nebo libovolnou omáčkou, také můžete zvolit libovolnou zeleninu podle chuti.

 

Pesto:

  • 50g baby špenátu

  • 30ml oleje

  • špetka soli

  • trochu bazalky (čerstvé)

  • 20g kešu oříšků

Na tohle pesto stačí vše jen rozmixovat v mixéru. A je hotovo. Baby špenát jde případně nahradit klasickým nebo ho nemusíte dávat vůbec. Můžete zkusit i jiné. Zkuste dát třeba rukolu, polníček a další.

Pokud chcete, kešu oříšky můžete nahradit jiným druhem oříšků, ale je vhodné je předtím oloupat. Chuť kešu oříšků se k tomuto receptu a pestu hodí nejvíce.

 

Náhrada surovin v receptu:

Cottage sýr

Jak jsem už psala výše, vybírejte cottage sýr, který obsahuje menší množství tekutin, případně tekutiny odlijte. Pokud tekutiny necháte, bude potřeba dát větší množství mouky. V tomto receptu můžete použít i light verzi, ale obvykle je chutnější klasický cottage, který vždy používáme.


Hladká mouka

Místo hladké mouky je možné použít i jiné druhy mouky podle těch, které máte doma. Nejvhodnější variantou (a vyzkoušenou) je pak špaldová hladká nebo špaldová celozrnná mouka. Možná bude potřeba poupravit množství, které je nutné do receptu využít.

Místo mouky můžete zkusit i najemno rozmixované ovesné vločky (nebo ovesnou mouku), pokud chcete bezlepkovou variantu, zaměřte se na ovesnou bezlepkovou mouku.


Koření a další

Koření využijte dle libosti. Já často používám sušený česnek, který chuť trochu změní, tudíž celý recept trochu změní. Stejně tak i sušenou cibuli. Dále pak můžete použít pepř, chilli, uzenou nebo sladkou papriku, trochu kmínu a další, podle vašich osobních preferencí.

 

Pokud se vám recept líbí, podívejte se na náš web na další! Už teď jich u nás najdete přes 300 z různých kategorií. Mimo to se můžete podívat i na naše e-kuchařky, ve kterých najdete také velké množství zdravých receptů.


Pokud tento recept (nebo jiný od nás) vyzkoušíte, nezapomeňte nám zaslat fotografie na e-mail: twinrecipe@gmail.com nebo nás označte na sociálních sítích: @twinrecipe. Také můžete využít hashtag #twinrecipe. Pod tímto receptem najdete na sociálních sítích i naše další recepty!


Najdete nás i na Facebooku. Buď v uzavřené skupině Twin recipe nebo na fb stránce se stejným názvem. Vámi uvařená jídla pak můžete sdílet i v naší fb skupině, moc nás to potěší.


Kalorické hodnoty na 1 porci (pouze noky):

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

Štítky:

408 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page