top of page

Zdravé makové lívance s jablky

Aktualizováno: 21. 1.

Hledáte jednoduchý a zdravý recept z mletého máku? Už nehledejte! Tyto makové lívance s jablky jsou velmi jednoduché, rychle hotové a především chutnají naprosto skvěle! Můžete si je snadno připravit i u sebe doma a to bez jakékoli námahy! Vyzkoušejte!


Zkoušeli jste už makové lívance? Tyto jsou zcela bez mouky a bez klasického cukru. Máte-li rádi mák, jednoduše je musíte vyzkoušet! Zamilujete si je.


A co je na nich nejlepší? Kromě jejich chuti je to určitě i rychlost a jednoduchost tohoto receptu. Zároveň jsou do nich přidána jablka, která jim dodávají na sladkosti. A tvaroh jim naopak dodává vyšší množství bílkovin. Tyto lívance vás taky zasytí na celé dopoledne!


Na našem webu již naleznete několik jednoduchých a chutných receptů na lívance. Ovesné, tvarohové, pudinkové, jablečné a dokonce i kynuté. Najdete zde i lívance z řeckého jogurtu nebo třeba plněné lívance (čokoládou i ovocem!). Také zde naleznete mini lívanečky na styl cereálií. No jednoduše jakýkoli druh lívanců, na který si jenom vzpomenete! Ale makové tu ještě nemáme a byla by chyba je nevyzkoušet.


Kombinace tvarohu, mletého máku a jablek je naprosto skvělá. Tento recept na lívance vychází z našeho receptu na jablečný makový koláč bez mouky, který již na našem webu nějaký ten pátek najdete. Nicméně tyto lívance jsou přeci jen mnohem snadnější a hlavně rychleji hotové. Vyzkoušejte tuto prověřenou kombinaci v této skvělé podobě:

Jednoduché a zdravé makové lívance s jablky

Recept na zdravé makové lívance s jablky


Potřebujete (na jednu porci):

  • 20g mletého máku

  • 1 vejce

  • 100g polotučného tvarohu v kelímku

  • špetka skořice

  • špetka jedlé sody

  • špetku kypřícího prášku

  • 1 lžička čekankového sirupu

  • 15g vanilkového pudinku

  • 100g jablek


Postup:

  1. Smíchejte mletý mák, vejce, tvaroh, skořici, jedlou sodu a kypřící prášek.

  2. Potom k nim přidejte čekankový sirup a vše dohromady promíchejte. Místo čekankového sirupu můžete použít i jiné tekuté sladidlo ale vybírejte takové, které vám chutné a takové, které má podobnou hustotu. Můžete tedy použít jakýkoli sirup ale med by mohl být trochu hustší, záleží na typu, který budete používat.

  3. K těstu zamíchejte i vanilkový pudink.

  4. Poté si nakrájejte jablka na menší kousky a ty nakonec zamíchejte do lívancového těsta.

  5. Vše promíchejte a pak dejte smažit na pánev jako klasické lívance. Jenom na mírném ohni či stupni.

  6. Nezapomeňte je poté otočit a smažit i z druhé strany.

  7. A máte hotovo! Podávejte samotné nebo s přelivem, ovocem, a dalšími.

Pár poznámek na konec:

Tyto lívance je dobré smažit na mírném ohni či stupni. Pokud vám nepůjdou obracet, je to nejspíš tím, že nejsou dost propečené zevnitř.


Těsto je u těchto lívanců poměrně husté, pokud je to vaše tekuté, přidejte víc máku či více vanilkového pudinku.


Místo vanilkového pudinku můžete přidat i vanilkový protein. Navýšíte tím množství bílkovin a ve většině případech lívance ještě trochu přisladíte (používáte-li sladký protein).


My lívance podávaly přelité jednoduchým přelivem z tvarohu, vanilkového proteinu a trochu vody. Je to skvělý způsob, jak použít zbytek tvarohu a také dodá receptu další bílkoviny navíc. Ale můžete je podávat s čímkoli jen chcete a klidně i samotné. Jsou skvělé i tak!


Jak nahradit ingredience v tomto receptu?

V tomto receptu můžete nahradit pár ingrediencí. Ale nezapomínejte na to, že nejlepších výsledků vždy dosáhnete, když budete dodržovat originální recept tak, jak je napsaný. Každá změna v receptu může způsobit, že bude výsledek odlišný a možná i ne tak uspokojivý. Čím více ingrediencí v receptu vyměníte, tím spíše se oddalujete od tohoto receptu a může se stát, že se výsledek nepovede. Proto vždy doporučujeme postupovat dle receptu a ingredience měnit pouze v případě nutnosti.


Čekankový sirup

Místo čekankového sirupu můžete jednoduše přidat jakýkoli jiný sirup. Ale vybírejte takový, který vám chutná! Pokud budete chtít použít med, vybírejte nějaký tekutější. Jinak se může stát, že bude příliš hustý.


Vanilkový pudink v prášku

Místo vanilkového pudinku můžete použít i vanilkový protein, který dodá receptu i bílkoviny. Zároveň ho také osladí. Ještě můžete zkusit použít kukuřičný škrob, což je hlavní složka vanilkového pudinku. Ale poté by to chtělo přidat i vanilkový extrakt a trochu nějakého sladidla navíc.


Tvaroh v kelímku

Místo tvarohu v kelímku můžete použít i ten ve vaničce. Výsledek by měl být stejný nebo alespoň velmi podobný. Můžete použít i měkký tvaroh, ale ten je potom dobré opatrně naředit mlékem či trochou vody. Může se ale stát, že to přeženete a bude příliš tekutý.

Místo tvarohu můžete zkusit použít i skyr či řecký jogurt. Tyto dva druhy jogurtů jsou totiž poměrně tuhé či husté. Ale s tvarohem budete mít lepší výsledek.


Skořice

Skořici můžete v receptu zcela vynechat, není v receptu podstatná. Pouze zvýrazňuje a doplňuje chuť.


Jedlá soda a kypřící prášek

U lívanců máme obecně lepší výsledky, když přidáme jak jedlou sodu, tak i kypřící prášek. Jedná se o podobné suroviny ale přesto mají trochu odlišný efekt a fungují trochu odlišně. Nicméně recept bude fungovat i v případě, že použijete jenom jednu z těchto dvou ingrediencí.


Přejeme vám dobrou chuť! Vyzkoušíte-li tento recept, dejte nám vědět do komentářů, jak vám chutnal!

527 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page