top of page

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Vánoční cukroví, které u stolu určitě nesmí chybět – úžasné vanilkové rohlíčky, navíc tyhle jsou zcela bez lepku!


S blížícími se vánočními svátky je čas začít péct cukroví, ať už pro sebe nebo pro celou rodinu. Klasické cukroví chutná skvěle, ale často obsahuje příliš mnoho cukru nebo másla, a to není nejvhodnější v tomto období, kdy už tak přijímáme velké množství kalorií. Na troše klasického cukroví není nic špatného, to k Vánocům prostě patří, navíc není zdravé se za každou cenu vyhýbat cukru, lepku (pokud nejste alergičtí) a dalším „nezdravým“ surovinám. Nicméně i přes to není na škodu si zkusit připravit pár zdravějších variant vánočního cukroví. I kdyby to bylo jen kvůli tomu, abychom zkusili něco nového! Navíc velká výhoda zdravějších receptů je ta, že jsou často velmi jednoduché a nezaberou příliš času.  


Pokud se vyhýbáte lepku nebo jednoduše chcete zkusit něco nového, máme tu pro vás jednoduchý recept na bezlepkové rohlíčky. Možná si říkáte, proč péct bezlepkové cukroví, když vám osobně lepek nevadí? Proč ne? Za nás je nejlepší připravit různé kombinace cukroví, tak aby vše bylo krásně vyvážené a rozmanité.

I když třeba vy zrovna netrpíte intolerancí vůči lepku, někteří lidé jsou na něj citliví, aniž by to věděli. Některé může lepek i nadýmat, obzvlášť ve větším množství. Zrovna o Vánocích není příliš náročné spořádat větší množství lepku, obzvlášť pokud stále ochutnáváme nějaké druhy cukroví.


Pokud chcete zkusit zdravější rohlíčky, zkuste právě tenhle recept. Je jednoduchý a chutná skvěle! Rohlíčky můžete obalit v moučkovém cukru, tak jako ty klasické, ale stále budou zdravější. Pokud chcete, aby byly méně kalorické, lze obalit i v moučkovém erythritolu.


Proč právě tento recept?

Rohlíčky chutnají skvěle a jsou připraveny z běžně dostupných surovin. Všechny seženete v supermarketech nebo v lékárně. Recept je hotový za pár minut. Pokud nepočítáme čas odležení, stačí pouze 20 minut a je hotovo.

Recept tedy i šetří náš drahocenný čas, kterého právě moc zrovna o Vánocích není. Díky sušeným datlím jsou rohlíčky dostatečně sladké i bez zbytečného cukru navíc. Nakonec je můžete obalit buď v cukru, ale třeba i v proteinovém prášku! Pak si ale dávejte pozor, protein po nějaké době zvlhne. Proto doporučujeme spíše cukr či erythritol. Ale přeci jen jde stále o cukroví, kterého nikdo z nás asi nesní po kilech, proto ničemu trochu cukru na obalení určitě neuškodí.  


Tyhle bezlepkové rohlíčky zvládnou připravit i vaše děti. Pokud hledáte nějaký recept, který s nimi chcete zkusit, tento je vhodný. Datle na mixování menším dětem možná nesvěřujte, ale zbytek zvládnou i ty nejmenší! A ty větší zvládnou celý recept sami!


A teď už k samotnému receptu! Jestli je něco nejasné a stále máte dotazy, neváhejte se náš zeptat v komentářích, na sociálních sítích nebo v chatu! Přejeme vám krásné Vánoce.

Recept na vanilkové rohlíčky:


Potřebujete:

  • 40g mandlové mouky

  • 20g tapiokové mouky

  • 40g ovesné mouky (bezlepkové)

  • 50g datlí sušených

  • špetka soli

  • 40g arašídového másla

  • několik kapek vanilkového extraktu


Postup:

  1. Mandlovou, tapiokovou a ovesnou mouku smíchejte v menší misce dohromady. Poté přidejte špetku soli, arašídové máslo (100%) a pár kapek vanilkového extraktu.

  2. Sušené datle rozmixujte na hladkou směs. Pokud nemáte výkonný mixér, tak je předtím namočte do vody aspoň na půl hodiny, pomůže to. Pak vodu slijte a datle umixujte v mixéru.

  3. Postupně přidejte datlovou pastu k suchým ingrediencím a začněte těsto vypracovávat. Mějte na paměti, že pokud bude těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody, abyste dosáhli správné konzistence. Cílem je mít těsto, které drží tvar, ale není příliš drolivé.

  4. Jakmile máte vypracované těsto (pokud je nutné přidejte trošičku vody), dejte ho odpočinout do lednice aspoň na jednu hodinu. Tento krok je nutný, aby šlo s těstem lépe pracovat a rohlíčky šly vytvarovat.

  5. Po odpočinku vyndejte těsto z lednice a vytvarujte z něj libovolné rohlíčky. Můžete vytvořit klasické válečky nebo experimentovat s různými tvary podle svého vkusu.

  6. Rohlíčky rozložte na plech a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu přibližně 15 minut. Pokud připravujete menší rohlíčky, pečte je kratší dobu, než trochu zezlátnou.




Pár posledních poznámek na konec!

Z tohohle množství vzniklo 6 větších rohlíčků. Šlo pouze o menší dávku, proto ji doporučuji zdvojnásobit, pokud se budete chystat připravit cukroví pro více lidí.


I z téhle varianty lze vykouzlit víc druhů rohlíčků. Stačí dát o lžíci mandlové mouky méně a dát o lžíci kakaa (případně dvě) více a vznikne kakaová varianta bezlepkových rohlíčků. Ty se potom mohou obalit v cukru nebo namočit v kvalitní čokoládě.

Sůl se do receptů přidává pro zvýraznění chuti, ale doopravdy je důležité ji dát pouze trochu.


Čím lze nahradit vybrané suroviny?

Tapioková mouka

Pokud nemáte tapiokovou mouku, lze nahradit kukuřičným škrobem ve stejném poměru. Tapioková mouka je v podstatě škrob, proto lze nahradit jinými škroby. V tomto receptu by nejlépe fungoval kukuřičný.


Ovesné mouky

Místo ovesné mouky lze použít rozmixované ovesné vločky, případně jiné vločky (např. pohankové). V tomto případě samozřejmě bezlepkové.


Sušené datle

Sušené datle lze nahradit sušenými fíky, v krajním případě i švestkami. Samozřejmě sušenými. To změní celkovou chuť receptu, ale stále bude chutnat skvěle. Můžete využít i datlovou pastu!


Arašídové máslo

Pro náhradu této suroviny lze použít klasické máslo, ghí nebo případně kokosový olej. Kokosový olej ale celkem výrazně změní chuť. Másla a ghí bude potřeba dát trochu méně, ale konkrétně v tomto receptu jsme nezkoušely. Často ale arašídové máslo používáme jako náhradu klasického másla, takže jsme si jisty, že to bude fungovat i v tomhle receptu.


Proč jsme použily zrovna tapiokovou mouku a co to je?

Tapioková mouka je mouka získaná z kořenů tropické rostliny zvané maniok (též cassava nebo tapioka). Maniok je kořenová plodina původem z Jižní Ameriky, ale dnes se pěstuje po celém světě kvůli své odolnosti a výživové hodnotě.


Tapioková mouka má několik vlastností, kvůli kterým se používá ve vaření a pečení.

Tapioková mouka je bezlepková, takže vhodná pro každého, kdo trpí celiakií nebo jinými formami citlivosti na lepek. Tento druh mouky je lepivý, což se hodí při přípravě vybraných receptů. Tapioková mouka slouží i pro zahuštění (ne zrovna v tomto receptu), ale tím se hodí i do omáček a dalších!


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i sbírku 50 vánočních receptů.


184 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page