top of page

Jablečno-makový koláč s tvarohem

Aktualizováno: 12. 4.

 Na podzim je vždy všude až přepříliš jablek! Tento recept je skvělým a jednoduchým způsobem, jak některé z těchto jablek využít. Spolu v kombinaci s mletým mákem, řeckým jogurtem a tvarohem chutnají naprosto báječně. A jablečných receptů prostě není nikdy dost!


Makové recepty milujeme a jablka taky! Proč to tedy nespojit do této úžasné kombinace? Koláček si můžete dát jako dezertík ke kávičce, ale můžete si ho dát klidně i na snídani. Recept je totiž dělaný tak, aby obsahoval dostatečné množství bílkovin a aby zároveň neobsahoval příliš vysoké množství tuků či sacharidů. Tento makovo jablečný koláček je tak i skvělou volbou na zdravou snídani, která vás zasytí a poskytne vašemu tělu všechny důležité živiny a energii!


Nezapomínejte ani na to, že je mák plný zdravých látek jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty a další, je dobrý i pro srdce, obsahuje vyšší množství bílkovin, podporuje zažívání a může dokonce pomoci i se spánkem.


I jablka jsou prospěšná pro vaše zdraví, obsahují vysoké množství vlákniny a zároveň obsahují málo kalorií. Stejně jako většina ovoce, i jablka obsahují vitamíny a minerály (například vitamín C, draslík). Najdete v nich i antioxidanty. Jablka podporují i kardiovaskulární činnost, zlepšují zažívání, snižují riziko cukrovky a mohou podporovat hubnutí (právě díky nízkému obsahu kalorií a díky vláknině).


Takže spojení těchto dvou skvělých a zdraví prospěšných ingrediencí už stojí doopravdy za to! Nejen, že tento koláč chutná báječně ale ještě pomůže i vašemu zdraví. Navíc je tento recept jednoduchý a vlastně toho na něj ani moc nepotřebujete. Co se týče postupu, je to styl vše smíchat a dát péct (tedy náš oblíbený!) a určitě potěší i vás! Je totiž velmi snadný a to je u nás vždy plus!


Pojďte si tak zpříjemnit chladné podzimní dny s tímto jednoduchým receptem na dokonalý makovo jablečný koláček s jogurtem a tvarohem:

Recept na jablečno-makový koláč s tvarohem:


Potřebujete:

Korpus:

Maková náplň:

Jogurtová náplň:

Nahoru:

  • jablka (se skořicí a cukrem) a mandlové plátky

Postup:

  1. Na korpus rozmixujte ovesné vločky, přidejte vanilkový protein, skořici, čekankový sirup a mléko. Vše spolu promíchejte. A nechte pár minut odležet.

  2. Mezitím si můžete připravit makovou náplň. Na tu si stačí smíchat mletý mák, vejce, mléko, tvaroh, protein a perníkové koření.

  3. Na jogurtovou náplň promíchejte dohromady řecký jogurt, mléko, tvaroh, vejce a vanilkový pudink rozmíchaný ve vodě.

  4. Připravte si formu o průměru cca 18 cm. Vtlačte do ní těsto na korpus.

  5. Na korpus naneste makovou náplň. Na tuto náplň opatrně nalijte jogurtovou náplň.

  6. Poté nakrájejte jablka na tenké plátky a promíchejte je se skořicí a lžičkou cukru. Poté je vyskládejte na jogurtovou náplň. Stačí jedna nebo dvě vrstvy, já dala asi tři. Ještě je posypte plátky mandlí.

  7. Celý koláček dejte péct na 180°C asi 35 minut.

  8. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. A máte hotovo!




Pár poznámek na konec:

Pokud máte šťavnatější jablka, doporučuji je promíchat nejen se skořicí a cukrem ale i se lžičkou nebo dvěma kukuřičného škrobu. Záleží na tom, jak moc šťavnaté jsou. Kukuřičný škrob totiž absorbuje šťávy z jablek a vy tak neskončíte s promáčeným koláčem od jablečné šťávy. Já používala domácí popadaná jablka, která ještě nebyla až tak šťavnatá, takže já jsem tento problém neměla. Ale je dobré na to myslet, pokud vidíte, že mají jablka více šťávy.


Co se týče doby pečení, možná budete muset nechat trochu déle nebo méně, raději kontrolujte. Nejlépe zkontrolujete tak, že do koláče zapíchnete špejli, a když na ní nic nezůstane a koláček se zdá být pevný, je hotovo! Ale obecně by mělo 35 minut stačit!


Čím nahradit ingredience

V tomto receptu můžete nahradit téměř všechny ingredience! Ale nezapomínejte, že nejlepší výsledek získáte, když budete dodržovat ingredience i postup podle nás! Náhrady ingrediencí berte spíš jen pro případ nouze, nemáte-li nějakou ingredience a nebo pokud ji jednoduše nemůžete konzumovat!


Skořice a perníkové koření

Oba tyto druhy koření můžete z receptu klidně vynechat. Ale my je doporučujeme použít, výsledná chuť koláčku je s nimi o poznání lepší. Obzvlášť co se týče skořice s jablky!


Ovesné vločky

Místo ovesných vloček můžete použít libovolné sušenky – ale pak bude korpus mnohem sladší, takže je zase potřeba upravit ostatní ingredience, které slouží k oslazení (čekankový sirup, vanilkový protein). Místo ovesných vloček můžete použít i různé druhy mouky. Například klasickou hladkou mouku, špaldovou mouku nebo třeba celozrnnou špaldovou mouku. Ale možná bude potřeba přidat odlišné množství mouky či tekutých ingrediencí.


Vanilkový protein

Místo vanilkového proteinu v korpusu můžete použít cca 15g sypkého sladidla (obyčejný cukr, třtinový, přírodní sladidlo – erythritol, xylitol…) a asi o 10g více ovesných vloček. Vanilkový protein v makové náplni můžete jednoduše nahradit cca 20g vanilkového pudinku rozmíchaného asi v 20ml vody a zároveň pak budete muset přidat asi 15 až 20g sypkého sladidla (opět to může být třtinový cukr nebo třeba sypké přírodní sladidlo).


Tvaroh a řecký jogurt

Tvaroh můžete nahradit řeckým (či obyčejným) jogurtem anebo třeba skyrem. Stejně tak můžete nahradit řecký jogurt tvarohem (anebo opět skyrem). Konzistence sice bude možná trochu jiná, nicméně to by se mělo spravit právě při pečení. Vše se upeče, i když to bude třeba trochu tužší nebo tekutější, takže tohoto se vůbec nebojte!


Čekankový sirup

Čekankový sirup můžete nahradit jakýmkoli sladkým tekutým sladidlem. Můžete použít například javorový sirup, ale můžete použít tekutý i med. Nebo můžete i úplně vynechat, nemělo by to ničemu vadit, ale možná bude potřeba přidat více mléka a výsledek bude o trochu méně sladší.


Mandlové plátky

Mandlové plátky můžete nahradit nakrájenými mandlemi či jinými oříšky dle chuti. Ale můžete je i úplně vynechat, ničemu to vadit nebude! Ale my je můžeme doporučit. Vypadají nádherně a přidávají do receptu krásnou oříškovou chuť, která se k podzimu hodí stejně, jako zbytek ingrediencí!


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i naše magazíny Twin recipe o zdravém životním stylu, ve kterých vždy najdete další zdravé a jednoduché recepty a informace o zdraví, hubnutí a cvičení. Tak se tam určitě podívejte!

 

Přejeme vám dobrou chuť a hezký víkend!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

627 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page