top of page

Jednoduché nadýchané lívance

Aktualizováno: 12. 4.

Hledáte jednoduchý a zdravý tip na skvělou snídani? Máme pro vás jeden recept na nadýchané lívance, které jsou ve zdravějším provedení. Na lívance existuje snad nespočet receptů a připravit si je můžete na několik různých způsobů a variant. A my se tomu vůbec nedivíme! Lívance patří mezi jedny z nejoblíbenějších snídaní. A to ať už žijete zdravě nebo ne.


I my máme rády lívance. A právě i proto najdete na našem webu Twin recipe už několik desítek různých receptů právě na zdravé lívance – a to ať už na ty tvarohové, banánové, ovesné, bez mouky, bez vajec a všelijaké další varianty. Stačí si jen vybrat! Nejspíš už jsme vyzkoušely úplně všechny!


Tento recept vychází z tradičního receptu na soufflé lívance, který jsme ale velmi upravily tak, aby byl o něco zdravější. Obsahuje mnohem méně cukru a také mnohem méně mouky, než je v klasickém receptu na soufflé lívance. Zároveň tento recept navíc obsahuje tvaroh, který těmto lívancům dodává i mnohem vyšší obsah bílkovin. Lívance jsou pro vás tak mnohem prospěšnější a zasytí vás na o něco delší dobu než ty klasické. Také jsme trochu upravily postup těchto lívanců, takže je mnohem jednodušší než ten u klasických soufflé lívanců. Určitě ho tak zvládnete bez problémů i doma!


U lívanců je chuť velmi důležitá – ale to i jejich struktura. Měkké a nadýchané lívance jsou prostě ty nejlepší, co můžou být. A přesně to tento recept splňuje. Dalším důležitým faktorem je i vzhled. My rády jíme očima, a tak jsou u nás barevné talíře na denním pořádku. Ovoce je jednoduchým způsobem, jak si dozdobit svoji snídani, například i tyto lívance. Kromě toho ovoce obsahuje i důležité minerály a vitamíny, takže budou lívance ještě o něco zdravější.


Další výhodou tohoto receptu je, že potřebujete jenom pár běžných ingrediencí, které máte nejspíš už dávno doma. A také vám stačí jenom pár minut. Ale pokud hledáte ještě jednodušší a rychlejší recepty na lívance, můžete se podívat na další recepty na tomto webu v sekci snídaně anebo jednoduše napište do vyhledávání „lívance“.


Tyto nadýchané lívance mají totiž trochu složitější postup než většina těch, co na našem webu už najdete (právě kvůli vrstvení těsta na lívance tak, aby byly nadýchané). Najdete tu tak i jednodušší recepty. Ale tento recept určitě stojí za zkoušku – takto nadýchané lívance se jen tak nevidí a jen tak je neuděláte. Takže určitě vyzkoušejte i tyto!


Nevíte-li tedy, co dobrého si dát na zdravou snídani, vyzkoušejte tento chutný recept na nadýchané lívance! Věříme, že nebudete litovat. Nejlepší jsou s čerstvým ovocem (nebo i tím mraženým) ale vychutnat si je můžete s čímkoli chcete! Dalším tipem jsou oříšky, čokoláda, řecký jogurt nebo třeba tvaroh. Ať už si je dáte s čímkoli chcete, určitě si je zamilujete stejně jako my. Tak už na nic nečekejte a podívejte se na tento skvělý recept:

Recept na jednoduché nadýchané lívance:


Potřebujete (na 2 porce):

Postup:

  1. Oddělte bílky od žloutků.

  2. Promíchejte tvaroh, mléko a žloutky. Přidejte hladkou mouku a kypřící prášek.

  3. Bílky vyšlehejte zvlášť do sněhu. Ke konci šlehání přidejte třtinový cukr a šlehejte dál, dokud nevznikne tuhý sníh, který nepadá, když nádobu ubrátíte vzhůru nohama.

  4. Sníh opatrně zamíchejte do směsi s moukou. Nejprve tam zamíchejte první třetinu sněhu. Poté přidejte další třetinu a nakonec úplně opatrně přimíchejte zbývající třetinu sněhu.

  5. Vzniklé těsto pak smažte na pánvi.

  6. Nejprve dejte na rozpálenou pánev jednu lžíci těsta a tu rozetřete do kulatého tvaru. Takto udělejte další dvě nebo tři (záleží na velikosti vaší pánvičky). Až to doděláte, přidejte na každý takto vytvořený kulatý tvar (lívanec) další lžíci těsta. A nechte chvíli smažit na nízkém plameni.

  7. Poté, co jsou lívance už zlehka propečené, přidejte nahoru na každý lívanec jednu další lžíci těsta. Opět nechte chvilku smažit všechny lívance. Poté, co už jsou trochu prosmažené, opatrně je otočte a smažte pár minut i z druhé strany.

  8. Takto opakujte, dokud nepoužijte všechno těsto, co máte.

  9. Po usmažení zlehka zplasknou ale stále zůstanou poměrně nadýchané, takže se ničeho nelekejte.

  10. Podávejte je s oblíbeným ovocem, zbytkem tvarohu, řeckým jogurtem, oříšky, čokoládou apod. dle toho, co máte rádi.



Pár poznámek na konec:

Vajíčka by měly být pokojové teploty – aby se sníh lépe ušlehal a držel tvar. Také si dejte pozor na to, abyste je šlehaly v čisté míse či nádobě a čistým šlehačem. A nezapomeňte dobře oddělit bílky od žloutků. Pokud se i maličká část žloutku dostane do bílků, dokonalý sníh už neušleháte. Takže si na to dávejte pozor a postupujte opatrně.


Je dobré mít i všechny ostatní ingredience v pokojové teplotě. Zajistíte tak to, že budou lívance spíše nadýchané. Stačí, když si ingredience z lednice vytáhnete cca hodinu nebo dvě z ledničky předtím, než chcete recept udělat a potom už si je můžete připravit.


Při obracení lívanců postupujte opatrně a příliš s nimi neházejte, mohlo by se stát, že splasknou nebo budou méně nadýchané, než by mohly být.


Tento recept je asi na dvě porce. Takže chcete-li například lívance na jednu porci, stačí si vydělit všechny ingredience dvěma, pokud chcete víc, stačí vynásobit. Ale vždy zachovejte poměr surovin.


Pro navýšení bílkovin doporučujeme podávat lívance spolu s dalšími surovinami, co bílkoviny obsahují. Můžete je tak podávat například se zbytkem tvarohu a nebo třeba s oříšky.


Čím nahradit ingredience?

Třtinový cukr

Třtinový cukr můžete v tomto receptu nahradit například klasickým cukrem nebo přírodním sladidlem jako je xylitol, erythritol a další. Ale náhrada třtinového cukru musí být také sypká. Jednoduše nahraďte stejné množství, jaké potřebujete v receptu.


Ostatní ingredience

Kromě třtinového cukru nedoporučujeme nahrazovat v tomto receptu žádné ingredience. Tyto lívance jsou totiž poměrně citlivé jak na ingredience, tak i na postup. Pokud vyměníte některou jinou ingredience, nejsme si jisté, že budou lívance až tak nadýchané, jako byly u nás. Proto tentokrát raději dodržujte všechny ingredience včetně množství (kromě třtinového cukru) přesně dle receptu.


Budeme moc rády, když nám dáte vědět, jak vám lívance chutnaly!

A přejeme vám dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 porci bez ozdoby:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

1 277 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page