top of page

Jednoduché pizza tyčinky

Rychlý a zdravý recept na pizza tyčinky, který je vhodný na každou oslavu, a to včetně Silvestra! Zkuste a nebudete litovat!


Kdo by neměl rád pizzu? Existuje mnoho druhů a každý si může vybrat ten, který má rád! To samé se dá v podstatě aplikovat i v tomto receptu. Ale o tom více až později!


Tenhle recept kombinuje dokonalou chuť pizzy a křupavost tyčinek! Proto jsou tyhle tyčinky tak skvělé a chutné. Místo náplně můžete dát i další věci, podle toho, co máte na pizze rádi, i když jsou vhodné tenké plátky, aby nic z tyčinek nevypadlo. Můžete zkusit plátky oliv, přidat bazalku, různé sýry, papriku, houby, špenát a další! Prostě vše, na co si vzpomenete. Opravdu je důležité se vše snažit nakrájet na tenké plátky, ale ne na příliš malé kousky, ty by totiž také mohly při krájení těsta vypadnout.


Na tyčinkách je zaručeně nejlepší právě to, že krásně křupou (plus samozřejmě samotná chuť), ale bez křupavých tyčinek by prostě žádná oslava nebyla to pravé! Proto zkuste tento recept, určitě všem zachutná!

Zároveň jde o zdravější variantu slaného občerstvení, kterou si můžete připravit i doma jen tak k televizi.

zdravé pizza tyčinky

Recept na zdravé pizza tyčinky:


Potřebujete:

  • 100g špaldové hladké mouky

  • 50ml vody + 10g čerstvého droždí

  • 1 lžička třtinového cukru

  • Sůl dle chuti (1/2 lžičky)

 

Náplň:

  • 4 lžíce ajvaru

  • 2x hrst strouhaného sýra (mozzarella)

  • 40g šunky

 

Postup:

  1. Na těsto vše smíchejte. Droždí nejdříve rozmíchejte s vlažnou vodou a lžičkou třtinového cukru.  Pak přidejte ke zbytku.

  2. Těsto vypracujte. Pak nechte kynout 30min v pokojové teplotě zakryté čistou kuchyňskou utěrkou nebo potravinářskou fólií.

  3. Po 30 minutách těsto rozdělte na 3 díly. Pokud chcete stejně velké pláty těsta do posledního gramu, těsto můžete navážit, ale nemusíte. Jednotlivé těsta rozválejte. Jeden potřete ajvarem, dejte sýr a šunku, pak na to dejte další plát těsta. Ten také potřete a naplňte šunkou a sýrem. Na to dejte poslední plát těsta.

  4. Rozkrájejte na proužky. Kraje umáčkněte (to můžete udělat už před rozválením těsta) a pak uchopte na koncích a otočte tyčinkou proti sobě. Tak vznikne tvar, který můžete na obrázku vidět.

  5. Potřete vejcem tyčinky. Pečte na 20min na 180°C.

 


Poznámky k receptu:

Z tohohle receptu vyjde asi 10 delších tyčinek, tyčinky můžete překrojit před pečením, tak jich vznikne víc nebo

jednoduše udělat dvojitou dávku!


Místo vejce můžete tyčinky potřít třeba i máslem. Díky tomu se budou krásně lesknout, možná ale nebudou tak zlatavé po upečení.


Nezapomeňte používat doopravdy vlažnou nebo lehce ohřátou vodu, když smícháte droždí se studenou, nevykyne. To samé se stane, pokud bude voda příliš horká.

Pro ozvláštnění receptu můžete jeden z plátů potřít třeba bazalkovým pestem, nebo nějakým jiným druhem. Vzniknou tak tyčinky, které budou mít více barev. Takto můžete vytvořit i více druhů tyčinek.


Náhrada surovin v tomto receptu:

Špaldová mouka hladká

Místo tohoto druhu mouky lze použít i jiný druh mouky, poté bude možná potřeba přidat více vlažné vody, ale to poznáte podle těsta. Nemělo by se příliš lepit. Nejvíce podobná je jí asi hladká pšeničná mouka.

Pokud dáte celozrnnou, bude potřeba jiné množství vody, a to více. Celozrnná mouka totiž saje více tekutin.


Čerstvé droždí

Místo této suroviny můžete zkusit dát i sušené droždí, mělo by stačit méně než je polovina sáčku, zhruba tedy 3-4g sušeného droždí.

Otevřený sáček s droždím pak skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe v ledničce nebo mrazáku – díky tomu vydrží čerstvé déle a nezkazí se.


Třtinový cukr

Třtinový cukr můžete nahradit klasickým bílým cukrem, další vhodnou variantou je pak třeba med nebo erythritol. Cukr v receptu slouží pouze k aktivaci droždí, bez něj by totiž těsto nekynulo.


Ajvar

Místo ajvaru můžete dát rajčatové pyré s trochou cukru nebo klidně i nějaký kvalitnější kečup. Nejvhodnější je pak domácí kečup.  


Strouhaná mozzarella

Místo mozzarelly nastrouhejte jakýkoli jiný oblíbený sýr a přidejte ho na tyčinky, volba je na vás.


Šunka

Volte kvalitní šunku plnou masa, já použila kuřecí, ale jde dát libovolný druh podle toho, co máte rádi. Vybírejte si raději více procentní šunku, která má větší obsah masa.

 


Pokud se vám recept líbí, budeme rády za lajk, nebo komentář! Pokud recept zkusíte, nezapomeňte nám poslat fotky buď na e-mail: twinrecipe@gmail.com nebo na náš IG: twin_recipe.

Při zveřejňování receptu na sociálních sítích použijte hashtag #twinrecipe

Štítky:

180 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page