top of page

Vánoční ořechové rohlíčky

Aktualizováno: 16. 12. 2023

Dalším vánočním receptem, který nesmí o Vánocích chybět, jsou vánoční rohlíčky. Na našem webu najdete i recept na vanilkové rohlíčky. Ale vyzkoušejte i tyto jednoduché a zdravé ořechové rohlíčky. Protože ořechy k Vánocům prostě neodmyslitelně patří.


I tento recept je velmi jednoduchý a také toho na něj moc nepotřebujete. Stačí vám jen pár ingrediencí. Věříme, že ho bez problému zvládnete. A vlastně na něj nepotřebujete příliš volného času. Opět stačí jenom pár minut a budou hotové. Můžete si ho připravit i s dětmi, ty si určitě oblíbí tvarování rohlíčků a můžete tak s nimi strávit pár minutek vánočním tvořením. Další výhodou je, že si je stihnete připravit třeba i den před Vánoci – a vlastně i přímo o Vánocích. Zaberou jenom pár minut a není potřeba je nechat odležet. I když nám přijde, že po odležení (alespoň den nebo dva) chutnají mnohem lépe.


Provoňte si svůj domov krásnou vůní ořechů a navoďte si tu správnou vánoční atmosféru i ve vaší kuchyni. Ořechy jsou zdraví prospěšné, jsou totiž bohaté na zdravé tuky, obsahují významné množství antioxidantů, některé druhy (např. vlašské ořechy) obsahují i omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité například pro zdraví mozku. Ořechy obsahují i vysoké množství vitamínů (např. vitamín E, vitamín B6) a minerálů (např. hořčík, železo, zinek), které jsou důležité pro celkové zdraví každého organismu. A některé ořechy mají dokonce protizánětlivé vlastnosti.


Takže kromě skvělé chuti jsou ořechy prospěné i pro vaše zdraví! Což už je velmi pádný důvod, proč je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Udělejte tak i o Vánocích něco prospěšného pro svoje zdraví a vyzkoušejte třeba tyto jednoduché a rychlé ořechové rohlíčky z vlašských ořechů:

Recept na jednoduché ořechové rohlíčky:


Potřebujete (na 13ks):

  • 50g vlašských ořechů (či jiný druh)

  • 50g špaldové mouky

  • 50g ořechového másla s belgickou čokoládou (arašídové, lískooříškové apod.)

  • 1 vejce

  • 20g erythritolu či jiného sypkého sladidla dle chuti a možností

  • 15g vanilkového proteinu (vybírejte takový, který vám chutná a je kvalitní)

  • Na dozdobení: kvalitní čokoláda, strouhané oříšky, kokos či lyofilizované ovoce


Postup:

  1. Rozmixujte vlašské ořechy v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, raději je předtím nasekejte na malé kousky. Potom je dejte do mísy a do té přidejte špaldovou mouku, ořechové máslo, vejce, vámi zvoleneé sladidlo a vanilkový protein. Vše důkladně promíchejte.

  2. Vypracujte těsto, které je lehce tvarovatelné, neláme se a ani nepraská.

  3. Z těsta si vždy kousek uždibněte, tento kousek potom vyrolujte do menšího hada a ten potom ohněte do rohlíčků - ale můžete zvolit jakýkoli tvar chcete - méně zahnuté, více apod.

  4. Rohlíčky dejte na pečící papír na plech.

  5. Pečte na 180°C asi 15 minut. Ale záleží na velikosti rohlíčků, takže když uděláte menší či tenčí, nejspíš bude stačit méně minut. Když naopak uděláte větší, bude potřeba je tam nechat déle. Proto je raději kontrolujte. Začnout trochu tmavnou (hlavně zespodu).

  6. Vytáhněte z trouby a nechte je vychladnout. Mezitím si můžete rozpustit čokoládu ve vodní lázni.

  7. Po vychladnutí namočte konce rohlíčků do rozpuštěné čokolády.

  8. Můžete je ještě klidně posypat oříšky, kokosem apod.



Pár poznámek na konec:

Rohlíčky skladujte při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. Bez problému vydrží i několik týdnů (pokud je nesníte dřív).


Rohlíčky nemusíte namáčet do rozpuštěné čokolády – ale my to doporučujeme. Chutnají potom mnohem lépe. A pokud je chcete hezky barevné, můžete jejich konce posypat různými surovinami – některé strouhanými ořechy, pistáciemi, některé lyofilizovanými jahodami či jiným ovocem anebo třeba strouhaným kokosem.

Tyto rohlíčky můžete klidně namočit i do bílé čokolády či třeba ruby čokolády.


Ořechové rohlíčky můžete dělat klidně i o Vánocích – není nutné je nechat odležet několik dní. Ale podle nás chutnají mnohem lépe, když je necháte alespoň den nebo dva odležet, takže my je doporučujeme dělat alespoň pár dní předem.


Z tohoto množství je jenom zhruba 13 ks rohlíčků, takže dávku klidně zdvojnásobte!


Čím nahradit různé suroviny?

Vlašské ořechy

Pokud nemáte rádi vlašské ořechy anebo je z jakéhokoli důvodu nemůžete či nechcete použít, můžete místo nich zvolit jakýkoli jiný druh ořechů – samozřejmě to změní chuť a rohlíčky pak budou trochu chutnat právě po těch oříšcích, které si zvolíte při jejich pečení. V tomto případě stačí vlašské ořechy nahradit stejným množstvím, jaké je uvedeno v receptu. Můžete zvolit například mandle, lískové ořechy, kešu oříšky či další.


Špaldová mouky

Místo špaldové mouky můžete použít i klasickou hladkou mouku nebo i celozrnnou špaldovou mouku. Nicméně pokud zvolíte klasickou mouku, bude možná potřeba méně tekutých ingrediencí (či právě více mouky). Pokud naopak zvolíte celozrnnou špaldovou hladkou, budete možná muset použít méně mouky či naopak více tekutin. Můžete zkusit použít i ovesnou mouku, nicméně potom bude potřeba opět upravit množství ostatních surovin dle konzistence těsta. Například mandlovou mouku příliš nedoporučujeme, těsto by se potom mohlo příliš drolit a rohlíčky by nešly tvarovat.


Ořechové máslo s čokoládou

Místo ořechového másla s čokoládou můžete použít klasické arašídové máslo či jiný druh ořechových másel (ať už s čokoládou či bez ní) – nicméně to opět změní celkovou chuť rohlíčků. Doporučujeme používat kvalitní ořechová másla s dobrým složením (tedy bez přidaného cukru či jiných látek nebo konzervantů). Pokud nechcete použít ořechové máslo, můžete použít i to klasické máslo či rovnou ghee. Ale ořechové máslo je těžší a hustší, proto možná budete muset použít jiné množství – to už budete muset vyzkoušet na vlastní nebezpečí.


Erythritol

Erythritol je přírodní sladidlo bez kalorií. Místo něj tak můžete použít jakékoli jiné sladidlo (xylitol, stévii a další) – ale některým lidem občas různé druhy sladidel nechutnají, takže raději používejte ty, co už máte prověřené a co vám chutnají. Místo erythritolu můžete samozřejmě použít i klasický či třtinový cukr nebo dokonce kokosový cukr! A opět stačí použít stejné množství. Ale opět může vámi zvolené sladidlo změnit celkovou chuť a nebo ji alespoň trochu pozměnit.


Vanilkový protein

Místo vanilkové proteinu můžete v receptu přidat cca o 5g sladidla více a asi o 10g více špaldové mouky. Můžete ještě přidat několik kapek vanilkového extraktu bez cukru, abyste získali i vanilkovou chuť (která mimochodem zvýrazňuje i ostatní chutě, takže je žádoucí). Ale možná bude potřeba poupravit i ostatní ingredience, takže spíš přidávejte náhradu za vanilkový protein až úplně nakonec a dle konzistence těsta!


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i sbírku 50 vánočních receptů, která obsahuje i tento jednoduchý recept.


Přejeme vám dobrou chuť a krásné prožití svátků!

201 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page