top of page

Tvarohové lívance plné bílkovin

Aktualizováno: 12. 4.

Zkoušeli jste už někdy tvarohové lívance? Pokud ano, určitě víte, že jsou velmi chutné a mají krásnou měkkou strukturu. Zároveň také obsahují vyšší množství bílkovin, takže vás zasytí na delší dobu. Pokud jste někdy zkoušeli například jogurtové, je to podobné. Ale přeci jen se v tom nějaký rozdíl najde. A to i v chuti.


Vyzkoušejte tyto jednoduché tvarohové lívance plné bílkovin. Potěší vás! Jsou velmi jednoduché a zvládne je opravdu každý. Stačí vám jen miska na míchání ingrediencí, něco, s čím je budete míchat, pánvička a něco na obracení lívanců! Potom samozřejmě ještě ingredience na samotné lívance.


My jsme je dělaly na pánvičce na lívance (na té s obličeji). Ale tu úplně nedoporučujeme, lepší nám přijdou z klasické pánve. V této se hůře obrací, takže se můžou snáze natrhnout. Možná máte nějakou lepší ale stejně na klasickou pánvičku nic nemá - už jen proto, že ji můžete použít na jakýkoli recept, nejenom na lívance. Hlavně volte nějakou kvalitní. Když zvolíte tu správnou, nebudete potřebovat ani olej na smažení lívanců!


Tyto tvarohové lívance jsou zdravé, měkké, nadýchané a chuťově úplný top! V kombinaci s oříšky a čokoládou jsou ještě o chlup lepší! Ale můžete je podávat s čímkoli chcete. Skvělé budou i s čerstvým ovocem! My je podávaly ještě se zbytkem tvarohu, protože jsme na těsto použily jenom část.


Tak na nic nečekejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept na skvělé lívance, který vám zabere jenom pár minut času a trochu ingrediencí:

Jednoduché lívance plné bílkovin

Recept na jednoduché tvarohové lívance plné bílkovin:


Potřebujete (na 2 porce):


Postup:

  1. Banán, vejce a tvaroh rozmixujte dohromady. Nebo můžete banán rozmačkat a poté promíchat s vejcem a tvarohem.

  2. Potom přidejte mouku spolu s kypřícím práškem a jedlou sodou. Vše promíchejte do spojení.

  3. Rozpalte pánev (pokud máte kvalitní nepřilnavou, nemusíte přidávat olej, v opačném případě rozpalte olej či máslo na pánvi - ale stačí jenom troška).

  4. Na pánev dejte vždy cca 1 a půl lžíce těsta a smažte. Můžete dát i jiné množství, podle toho budou potom lívance veliké. Nezapomeňte otočit a smažit z druhé strany, dokud zlehka neztmavne a lívanec není celý hezky propečený.

  5. Doporučujeme smažit na mírném či středním ohni.

  6. Poté už jen lívance dozdobte (zbytkem tvarohu, ořechy, ovoce...) a podávejte.



Pár poznámek na konec:

Při použití kvalitní pánve s nepřilnavým povrchem není třeba použít při smažení olej. Pokud takovouto pánev nemáte, budete ho muset použít. Můžete použít jakýkoli olej vhodný na smažení nebo třeba i máslo. Stačí jenom potřít zlehka pánev.


Množství přidané mouky budete muset možná upravit dle konzistence. Záleží totiž na tom, jak velké lžíce (či jak plné) budete používat. Výsledné těsto by mělo být hustší tak, aby poměrně drželo svůj tvar při smažení. Či naopak můžete přidat trochu mléka, kdyby bylo těsto příliš husté.


Tyto lívance můžete podávat s čímkoli chcete. A kdyby pro vás třeba nebyly dost sladké, jednoduše můžete dosladit třeba čekankovým sirupem či čímkoli jiným. Stejně tak můžete přidat čerstvé ovoce, ořechy, kvalitní čokoládu a mnohé další.


Při přípravě těchto lívanců jsme použily polotučný tvaroh ve vaničce. Můžete použít i ten v kelímku ale doporučujeme použít polotučný.


Jak nahradit ingredience v receptu?

Tvaroh

My použily polotučný tvaroh ve vaničce. Můžete použít i jiné druhy tvarohu. Místo tvarohu můžete použít i skyr či řecký jogurt, který ale může trochu pozměnit strukturu, konzistenci i výslednou chuť. Můžete použít i klasický bílý jogurt ale tam potom budou výsledné lívance obsahovat mnohem méně bílkovin, takže je na to dobré myslet.


Banán

Místo banánu můžete použít například i jablečné pyré či jiné ovocné pyré. Ale opět musíte myslet na to, že změní chuť a lívance budou nejspíš chutnat lehce právě po tom ovoci, co použijete.


Vejce

Místo vejce můžete zkusit použít lněná semínka (1 lžíce mletého lněného semínka a 3 lžíce vody, smíchat a nechat pár minut odpočinout). Nicméně za to neručíme, protože jsme takto recept na tyto lívance nezkoušely. Nicméně to již v několika našich receptech sloužilo jako skvělá náhrada vajec, takže to zkusit můžete. S vejcem to ale určitě půjde lépe.


Špaldová mouka

Místo špaldové mouky můžete klidně použít i klasickou hladkou mouku (ale budete potřebovat o trochu více) či můžete použít i celozrnnou špaldovou mouku (v tom případě přidejte o trochu méně). Jiné druhy mouky úplně nedoporučujeme.


Kypřící prášek a jedlá soda

Z těchto dvou ingrediencí stačí použít pouze jednu ale pro nejlepší výsledek doporučujeme použít od obojího špetku, lívance jsou potom o trochu více nadýchané. Ale pokud máte například jen jedlou sodu nebo naopak kypřící prášek, nic se neděje! Stačí použít pouze jednu z těchto ingrediencí.


Líbí se Vám naše recepty? Najdete nás i na sociálních sítích, na Instagramu a Tiktoku jako @twin_recipe. Nebo i na Facebooku jako Twin recipe (a to jak uzavřená skupina tak i stránka). Můžete nám zaslat i fotky receptů, které zkoušíte podle nás a to jak na sociální sítě, tak i na e-mail. Budeme také rády za jakoukoli zpětnou vazbu či připomínky, například i zde v komentáři.


Nezapomeňte používat hashtag #twinrecipe!

Přejeme Vám dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

1 604 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page