top of page

Jablečný strouhaný koláč s tvarohem

Máte rádi jablka? Hledáte jednoduchý recept z jablek, který je zároveň chutný a zdravý a také na něj potřebujete více než jen jedno jablko? Právě jste ho našli! Vyzkoušejte jablečný strouhaný koláč s tvarohem. Tento recept v sobě spojuje příjemnou jablečnou chuť s jemností tvarohu! Je to tak trochu odlišný strouhaný koláč, který stojí za to vyzkoušet!


Tvarohová vrstva přináší celému receptu příjemnou jemnost, vanilkovou chuť a dodává mu ještě více bílkovin, kdežto ta jablečná mu dodává na bohaté jablečné chuti a spolu se skořicí vytváří naprosto dokonalou kombinaci chutí! Výsledkem je tak skvělý strouhaný koláček s jablky a tvarohem. Tato kombinace jenom tak neomrzí!


Mimochodem, na našem webu najdete již několik jablečných receptů a stejně tak i několik receptů na strouhané koláče. Můžete vyzkoušet třeba i borůvkový strouhaný koláč, který je krásně barevný! Nebo také základní verzi tvarohového strouhaného koláče. A nebo velmi podobnou verzi s černým kakaem, která zvýrazňuje kontrast mezi jednotlivými vrstvami. Najdete ji zde! Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, věříme, že vás zaujme a že si ho zamilujete stejně jako my! Musíme ale říct, že tato jablečná verze strouhaného koláče nám zatím chutnala ze všech nejvíc!


Tento recept je jednoduchý, snadný na přípravu, zdravý, plný bílkovin a chuti! Je to perfektní recept na vyváženou snídani nebo třeba na sladký dezert. Pokud máte rádi jablečné recepty, vyzkoušejte i tento jablečný strouhaný koláč s tvarohem!

Jablečný strouhaný koláč s tvarohem

Recept na jablečný strouhaný koláč s tvarohem:


Potřebujete (na cca 5 porcí):

  • 100g hladké špaldové mouky

  • 100g celozrnné špaldové mouky

  • 25g změklého másla

  • 8g třtinového cukru

  • 3 lžíce vody

  • 2 vejce

  • 15g vanilkového proteinu


Tvarohová náplň:
  • 500g polotučného tvarohu v kelímku

  • 25g vanilkového proteinu

  • (část vajec z těsta)


Na jablkovou náplň:
  • 4 až 5 větších jablek

  • skořice

  • 1 balení vanilkového puddingu


Postup:

  1. Rozklepněte vejce a z nich si odlijte asi 1/3, abyste měli do náplně. Na těsto smíchejte oba druhy mouky, máslo, cukr, vodu, vejce a vanilkový protein dohromady.

  2. Mělo by Vám vzniknout měkčí těsto, které lze tvarovat a příliš se nelepí. V případě potřeby přidejte více mouky.

  3. Dejte těsto do lednice na cca hodinu (nebo do mrazáku na 15 minut).

  4. Na tvarohovou náplň vše smíchejte. Na jablečnou vrstvu nastrouhejte jablka a promíchejte se zbytkem.

  5. Nastrouhejte těsto a půlku dejte do plechu (20x20cm). Na to nalijte tvarohovou náplň. Na to dejte jablečnou. Na to zbytek nastrouhaného těsta.

  6. Můžete ještě posypat skořicí. Pečte na 180°C asi 35 minut.


Pár poznámek na konec:

Těsto nemusíte dávat do lednice, nicméně díky chladu ztuhne a půjde mnohem lépe nastrouhat/natrhat na kousky než kdybyste ho tam nedali. Místo lednice ho také můžete dát do mrazáku, v tom případě stačí jenom pár minut, zhruba 15. Poznáte to tak, že by mělo být těsto tužší.


Pokud zapomenete odlít kousek z vajec, která používáte pro těsto, nevadí. Můžete použít další, celé vejce.


Skořici po upečení přidávat nemusíte ale ještě zvýrazní chuť a krásně se doplní s chutí jablečné vrstvy, takže my ji doporučujeme přidat.


Čím nahradit některé ingredience v tomto receptu?

Třtinový cukr

Místo třtinového cukru můžete použít i klasický cukr či jiné sypké sladidlo. Nám ale k chuti jablkům nejvíce sedí právě třtinový cukr. Ať už zvolíte jakýkoli, především by vám měl chutnat i samotný.


Vanilkový protein

Vanilkový protein lze nahradit i vanilkovým pudinkem (práškem). Zhruba stejným množstvím ale možná bude potřeba přidat cukr, protože je námi používaný vanilkový protein trochu sladší. Takto ho můžete nahradit jak v těstě, tak i v náplně. V těstě ho ještě můžete vynechat a přidat více mouky plus více třtinového cukru či jiného sladidla.


Tvaroh v kelímku

Místo tvarohu v kelímku můžete použít i tvaroh ve vaničce, který má velmi podobnou konzistenci, jenom bývá často o trošičku více tekutější. Ale to by v tomto receptu nemělo ničemu vadit, proto nevadí, když ho použijete. Ten pevný v obalu se do tohoto receptu příliš nehodí, náplň by byla příliš tuhá.


Skořice

V tomto receptu je skořice poměrně důležitá ale i tak ji můžete vynechat. Nicméně to nedoporučujeme, dodává totiž celému koláčku více na chuti a ve spojení s jablky funguje naprosto dokonale. Proto když ji máte, tak ji použijte! Nebudete litovat.


Líbí se vám naše recepty? Budeme moc rády za jakoukoli zpětnou vazbu! A to třeba rovnou do komentářů pod recept, který vyzkoušíte! Pokud byste chtěli ještě více jednoduchých a zdravých receptů, nezapomeňte se podívat i na náš e-shop, kde najdete několik kuchařek či sbírek receptů v digitální formě (zde). Věříme, že vás zaujmou a že si je zamilujete stejně jako my!


Přejeme vám dobrou chuť!


Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

432 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page