top of page

Jablečná nutela

Aktualizováno: před 6 dny

Domácí jablečná nutela je jeden z našich nejoblíbenějších receptů, který často používáme i do jiných receptů. A konečně jsme se rozhodly recept přidat i jako samostatný příspěvek tak, aby ho každý z vás mohl jednoduše nalézt!


Recept na nutelu lze případně různě upravit. Můžete dát méně kakaa nebo méně čokolády. Případně třeba i více cukru, i když je nutella sladká i pokud budete přesně následovat tento recept. Domácí nutela je vhodná do koláčů, do ranních kaší, klidně i do smoothie, chutná skvěle i s palačinkami nebo s lívanci. Vlastně ji můžete jíst i samotnou! Je vhodná jednoduše ke všemu!


Jablečná nutela je samozřejmě vhodná pro každého milovníka jablek. Nicméně jde o recept, který vás zachrání, pokud máte zrovna hromadu jablek. Je skvělá i z opadaných jablek, která nejsou tak pěkná. Je to jeden z mála receptů, na které padne větší množství jablek, což se nám vždy hodí. A věříme, že se to hodí i některým z vás! Na podzim máme vždy veliké množství jablek, a tohle je jednoduchý, relativně rychlý recept, který chutná skvěle. Většinou uděláme několik dávek - některé můžete i jinak ochutit (přidat perníkové koření, skořici, nebo namíchat jablka s hruškami, případně zkuste přidat špetku chilli!) podle představ, a poté sklenice s nutelou zavaříme a skladujeme přes rok. Jsou velmi vhodné právě v zimních měsících! Obzvlášť s perníkovým kořením jsou ideální na Vánoce nebo třeba se skořicí!


Pokud tedy hledáte recept na zdravější nutelu nebo jenom na zpracování jablek, tak vyzkoušejte tuhle skvělou nutelu! To samé platí, pokud hledáte recepty z hrušek nebo ze švestek. Můžete použít i spadené švestky, které mohou mít několik vad nebo jsou otlučené. V tomto receptu to ničemu nevadí.

domácí jablečná nutela

Recept na zdravou domácí jablečnou nutelu:


Potřebujete (zhruba 4 skleničky):

Postup:

  1. Jablka rozmixujte a dejte vařit spolu s cukrem. Občasně míchejte, aby se nepřipálily.

  2. Do směsi přidejte čokoládu a kakao - můžete až po vypnutí sporáku, směs je stále horká, takže se čokoláda rozpustí. Jablka budou na kousky, takže rozmixujte, pokud chcete hladkou směs.

  3. Naplňte čisté (a vyvařené) sklenice. Doporučuji je zavařit, pokud děláte nutellu v tomto množství. Pokud nutelu nechcete zavařovat, stačí použít pouze čisté sklenice.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i dvě sbírky receptů, které jsou zdarma ke stažení.


Pár poznámek k receptu:

Při přípravě tohohle receptu máte několik možností. Jablka můžete dát vařit do hrnce s cukrem. Nebo můžete nejdříve rozmixovat a až pak vařit. Pokud je dáte vařit bez mixování, nakrájejte je na kousky, bude to rychlejší.

Pokud máte jablka s menším obsahem šťávy, je lepší jablka trochu podlít vodou, ale zase to s tím nepřehánějte, aby nebyla nutela příliš tekutá.

Nutelu můžete dělat i v menším množství. Pokud ji bude málo, tak ji nemusíte zavařovat. V lednici vydrží několik dní, pravděpodobně i týdnů.


Náhrada ingrediencí v receptu domácí jablečná nutela:

Tento recept obsahuje malé množství ingrediencí, a proto není vhodné jich příliš nahrazovat. Poměry surovin lze trochu měnit, například můžete dát víc čokolády, méně kakaa, méně nebo více cukru apod. Místo třtinového cukru můžete dát cukr bílý.


Pokud chceš zkusit jiný druh domácí nutely, můžeš jednoduše nahradit jablka hruškami a připravit si domácí nutelu z hrušek. Můžeš zkusit i nutelu ze švestek. Z jiného ovoce jsme domácí nutelu ještě nezkoušely. Nicméně jablečné a hruškové jsou naše oblíbené, chutnají božsky! A obsahují poměrně málo přidaného cukru. Švestková také chutná skvěle, takže se ji nebojte zkusit!


Kalorické hodnoty na 1 skleničku:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

2 151 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page