top of page

Kynuté jablečné lívance s tvarohem

Aktualizováno: 9. 2.

Nevíte, co si dát na zdravou snídani nebo chutnou svačinku? Vyzkoušejte tento recept na kynuté jablečné lívance ve zdravém provedení. Provoní váš dům krásnou jablečnou vůní! A určitě si je vychutnáte!


Kynuté lívance trvají o trochu delší dobu než ty klasické. Musejí totiž kynout. Pokud hledáte rychlejší recept, na našem webu jich najdete nespočet. Najdete zde i podobný recept na jablečné lívance s tvarohem a pudinkem ale bez kynutí, takže doporučujeme. Najdete tu samozřejmě i další recepty na jednoduché lívance. Tak se nezapomeňte podívat do kategorie snídaně na tomto webu a nebo jednoduše vyhledejte na našem webu Twin recipe „lívance“ a zobrazí se vám desítky skvělých a jednoduchých receptů.


Máme tu pro vás další z jednoduchých a skvělých receptů na zdravé lívance. Tentokrát jsme se trochu vrátily k tradičnějším receptům a rozhodly jsme se pro kynuté jablečné lívance. Samozřejmě jsme je dostatečně upravily tak, aby byly ve zdravějším provedení a mohli jste si je dopřávat pravidelně. Proto věříme, že si tyto kynuté lívance zamilujete.


Tyto lívance jsou jednoduché, zdravé, plné bílkovin a krásně vás zasytí i na další dobu. Zároveň jsou skvělým způsobem, jak spotřebovat přebytečná jablka na podzim.


Jablka jsou bohatá jak na rozpustnou, tak i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné fungování trávicího systému. Obsahují i různé vitamíny, antioxidanty a minerály, které pomáhají imunitnímu systému, srdci a celkovému zdraví. Jablka jsou tak zdraví velmi prospěšná a do svého jídelníčku byste je měli zařazovat pravidelně. Vyzkoušejte třeba tento jednoduchý recept na jablečné lívance:  

Recept na kynuté jablečné lívance s tvarohem:


Potřebujete (na 3 porce):

  • 50g hladké mouky + 1 lžička (špaldové, obyč....)

  • 100ml polotučného mléka

  • 6g čerstvého droždí

  • špetka soli

  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 250g měkkého tvarohu

  • 2 vejce

  • 20g vanilkového puddingu (můžete použít i svůj oblíbený vanilkový protein pro více bílkovin)

  • 2 jablka

Postup:

  1. Smíchejte lžíci mouky, lžičku cukru, mléko a čerstvé droždí. Nechte odpočinout asi deset minut.

  2. Mezitím smíchejte zbylou mouku, sůl, tvaroh, vejce a vanilkový pudink.

  3. Poté přidejte vzešlý kvásek a promíchejte. Vzniklé těsto by mělo být hustší.

  4. Nechte těsto kynout cca 30 minut. Můžete ho nechat kynout klidně déle ale dejte si pozor, aby nepřekynulo.

  5. Mezitím si připravte jablka. Omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kousky. Jablka můžete použít i se slupkou ale pokud je nemáte rádi nebo je nechcete použít, můžete jablka klidně slupek zbavit.

  6. Vykynuté těsto několikrát promíchejte, abyste ho zbavily případného vzduchu. Poté do něj přidejte na kousky nakrájená jablka.

  7. Rozpalte oheň na pánvi (stačí trochu anebo pokud používáte kvalitní nepřilnavou pánev, můžete smažit lívance i bez oleje).

  8. Na pánev dejte vždy cca jednu a půl plné lžíce těsta. Takto udělejte i další lívance v závislosti na velikosti pánve. Smažte na mírném ohni. Když jsou lívance zespodu už tmavší, otočte je a smažte i z druhé strany. Opět nechte prosmažit, dokud nejsou tmavé i z druhé strany.

  9. Podávejte (můžete ještě posypat skořicí nebo čímkoli chcete).



Pár poznámek na konec

Tyto lívance jsou kynuté a v receptu používáme čerstvé droždí. Můžete použít i sušené droždí, ale potom použijte asi 3g. Nezapomínejte, že droždí nemá rádo chlad a ani přílišné teplo. Proto raději pracujte se surovinami pokojové teploty anebo můžete mléko i trochu přihřát ale určitě nepoužívejte studené ani příliš horké ingredience.


Základem skvělých lívanců je i kvalitní pánvička. Pokud máte nějakou s nepřilnavým povrchem, využijte ji. Potom nebudete muset použít žádný olej. Pokud nemáte příliš kvalitní pánvičku, může se stát, že i s olejem půjde otáčení lívanců poněkud složitěji.


Na smažení můžete použít jakýkoli olej chcete, ale doporučujeme nějaký chuťově nevýrazný. Například řepkový či slunečnicový. Můžete použít i máslo či ghee. Ale například kokosový olej mi mohl zlehka změnit chuť lívanců. Chuť kokosu a jablek dohromady až tak skvěle nejde, takže to nedoporučujeme.


Čím nahradit některé z použitých ingrediencí?

I v tomto receptu lze nahradit několik z ppužitých ingrediencí. Ale nejlepších výsledků dosáhnete vždy, když budete podrobně dodržovat celý náš recept.


Hladké mouka

Místo hladké mouky můžete použít i špaldovou hladkou. Můžete zkusit použít i celozrnnou mouku, nicméně pokud ji použijete, lívance nejspíš nebudou až tak nadýchané a měkké. Zároveň budete muset přidat větší množství tekutých ingrediencí. Takže v tomto případě je lepší nepoužívat celozrnnou.


Třtinový cukr

Místo třtinového cukru můžete použít i klasický či kokosový cukr. Stejně tak můžete použít i jakékoli sypké sladidlo, které máte rádi. Nejspíš by ani nevadilo, kdybyste použili tekuté sladidlo, jako je třeba med nebo javorový sirup.


Vanilkový pudink (prášek)

Vanilkový pudink můžete zkusit nahradit vanilkovým proteinem! Díky tomu získají lívance mnohem vyšší obsah bílkovin. Vanilkový protein je většinou také dostatečně sladký, takže často lívance i osladí. Mohli byste tak vynechat cukr nebo přidat jenom polovinu množství použitého v receptu. Opět ale záleží na zvoleném proteinu. Některé jsou sladší a jiné jsou méně sladké. Takže doporučujeme používat takové, které vám chutnají i samotné.

A pro upřesnění, vanilkovým pudinkem myslíme klasicky prášek.


Jablka

Co se týče jablek, jsou pro tento recept velmi důležitá a bez nich to prostě nepůjde. Můžete jich ale klidně použít méně anebo naopak více, to už je na vás. Jen dejte pozor, aby nebylo jablek příliš hodně. Potom by se mohli lívance rozpadat.


Čerstvé droždí

Jak už jsme zmiňovaly výše, čerstvé droždí můžete nahradit i tím sušeným, a to v polovičním množství. V tomto receptu byste tedy potřebovali 3g sušeného droždí. Droždí (ať už to čerstvé či sušené) je ale pro tento recept nezbytné, a proto jej musíte použít.


Měkký tvaroh

Místo tvarohu v kostce můžete zkusit použít i tvaroh v kelímku či ve vaničce. Tvaroh ve vaničce je z těchto tří nejvíce tekutý, ten v kelímku je něco mezi vaničkovým a tím v kostce. Proto, když použijete nějaký odlišný druh než měkký, budete nejspíš muset přidat i vyšší množství mouky. Možná by šlo použít i řecký jogurt či skyr ale nejlepšího výsledku dosáhnete právě s měkkým tvarohem.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i magazíny o zdravém životním stylu, ve kterých najdete vše, co potřebujete vědět o zdraví, hubnutí a cvičení spolu s dalšími zdravými recepty.


Přejeme vám krásný den a dobrou chuť!


Kalorické hodnoty na 1 porci:

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na twinrecipe.com.

729 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page