top of page

Vánoční banánový chlebík

Chcete vánoční snídani? Zkuste tenhle banánový chlebík! Kombinuje jak sladké cukroví, tak i zdravé bílkoviny.


Banánový chlebík určitě znáte. Slouží jako skvělé využití přezrálých banánů a jako perfektní snídaně. Víte o něm ale něco více?


Pokud nemáte chuť na tenhle chlebík, zkuste borůvkovo-banánový chlebík, který vás potěší svoji jednoduchostí a jemnou chutí! Recept najdete zde.


Co je to banánový chlebík?

Banánový chlebík je lahodné pečivo, které je oblíbené pro svou vláčnou texturu a sladkou chuť díky přidaným banánům. Tento druh pečiva často využívá zralé banány, které dodávají chlebíku příjemnou sladkost, aromatickou vůni a také přispívají k vláčnosti.


Banánový chlebík může obsahovat i další ingredience, jako jsou ořechy (například vlašské, lískové nebo kešu), čokoláda, skořice nebo rozinky, což přidává do pečiva různorodost chutí.


Tento druh chlebíku je oblíbený jako sladká pochoutka, snídaně nebo svačina. Je často preferován i těmi, kteří se snaží využít přebytečných zralých banánů, které by jinak mohly skončit jako odpad.


Celkově je banánový chlebík skvělým způsobem, jak spojit jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Je to skvělá možnost na sladkou pochoutku nebo rychlý dezert.


Kde banánový chlebík vlastně vznikl?

První zmínky o banánovém chlebíku pochází z USA a to konkrétně ze začátku 20. století. První recept byl vydán v kuchařce z Pillsbury z roku 1933, kde se celý recept skládal z banánů, mouky, cukru, vajec, másla, jedlé sody, špetky soli a smetany. Časem se ingredience pozměnily nebo přidaly a tak vzniklo mnoho různých variant tohoto lahodného chlebíku.


Proč tento chlebík vznikl?

Existuje více teorií! Nejčastější nebo spíše ta, ke které se přiklání více lidí je to, že se hledaly způsoby využití přezrálých banánů před jejich zkažením, a tak vznikl tento jednoduchý recept!


Další z teorií je to, že vznikl kvůli snaze propagovat nově vyrobený kypřící prášek jednou společností jako součást propagace.

Sami si můžete vybrat tu verzi, která se vám líbí více!


Víte, že i banánový chlebík má svůj vlastní národní den? To konkrétně na 23. února každý rok.

Jak na zdravý banánový chlebík?

Banánový chlebík je sám o sobě vcelku zdravý. Obsahuje nižší množství bílkovin, což se moc nehodí, pokud si ho chcete dát ke snídani. To naštěstí v tomto receptu řeší tvarohová poleva, tudíž se vůbec nemusíte obávat! Plus špetka proteinu v těstě. Určitě zkuste! Kromě bílkovin tomu dodá krásnou vanilkovou chuť.


Můžete si ho dopřát i ke svačině! Pokud zvládáte přijmout dostatečné množství bílkovin za den, vůbec se tím nemusíte zabývat.

Recept na vánoční banánový chlebík:


Potřebujete:

  • 180g špaldové mouky hladké

  • 1 odměrka vanilkového proteinu

  • 50ml mléka

  • 40ml oleje

  • 4 lžíce lněných semínek namočených ve 2-3 lžících vody

  • 2 banány

  • 1 lžička perníkového koření

  • 5g kypřícího prášku


Na krém:

  • 250g tvarohu polotučného (když dáte ten v kostce, tak to trochu nařiďte mlékem)


Postup:

  1. Mouku smíchejte s vanilkovým proteinem, perníkovým kořením a kypřícím práškem.

  2. V jiné míse smíchejte mléko, olej, lněná semínka a rozmačkané banány.

  3. Poté vše smíchejte dohromady.

  4. Dejte péct na 180°C asi na 30 minut.

  5. Potřete polevou (tvarohem, případně ho trochu doslaďte) a ozdobte cukrovím.


Doporučujeme, aby měly všechny ingredience pokojovou teplotu.



Jak banánový chlebík ozdobit?

Jako ozdobu můžete zvolit libovolné cukroví! Perníčky, linecké, nepečené cukroví, sušenky, košíčky, crinkles a další! Je to zcela na vašich preferencích. Pokud ještě žádné cukroví nemáte, zkuste si nějaké upéct, stále máte čas! Na chlebík pak stačí jen položit a umístit cukroví a chlebík podávat!


Vánoční rohlíčky

Zkuste třeba naše jednoduché vanilkové rohlíčky v bezlepkové verzi! Celý recept najdete zde.

Nebo zkuste tyhle jednoduché ořechové rohlíčky namočené v čokoládě, které potěší každého! Recept najdete tady.


Crinkles sušenky

Pokud nechcete péct rohlíčky, vyzkoušejte crinkles! Jsou to jednoduché naprasklé sušenky obalené v moučkovém cukru, můžete zkusit tyhle kakaové nebo citronové!


Linecké

Patříte-li mezi milovníky lineckého, zkuste si upéct to! Pokud naše linecké hned naplníte, do Vánoc vám ještě za týden změkne! Můžete zkusit bezlepkovou verzi lineckého, která vás určitě potěší. Máte rádi jiné cukroví? Můžete ho zkusit změnit a udělat si linecké s trochou máku! Recept na ně najdete tady.


Sušenky

Na Vánoce si můžete upéct i spoustu druhů různých sušenek! Ať už tyhle úžasné mandlové sušenky, tak třeba skořicové! Nakonec, skořice k Vánocům prostě patří! A pokud se vám nelíbí ani jedny, zkuste tyhle mandlovo-kakaové sušenky se spirálou!


Medovníková kolečka

Jestliže nejste milovníkem sušenek, můžete zkusit medovníková kolečka. Řekněte, kdo by nemiloval medovník? Tahle kolečka jsou jednodušší a krásně zvýrazňují medovníkovou chuť a jednoduchost!


Nepečené cukroví

Pokud se vám nechce péct, existuje i několik nepečených variant! Jednoduché pralinky, které jsou obaleny v bílé čokoládě a uvnitř jsou krásně červené!  Zkuste tyhle truffles! Nebo zkuste avokádové pralinky, ve kterým samotné avokádo ani neucítíte! Můžete zkusit i tyhle naprosto úžasné čokoládové lanýže.


Domácí trdelník

Pokud nemáte rádi cukroví nebo se vám nechce péct, proč nezkusit vlastní domácí trdelník? Je jednoduší, než si možná myslíte. Celý recept najdete zde.

 

Jak nahradit suroviny v receptu?

Banány

Banány jsou nezbytnou ingrediencí při pečení banánového chlebíku. Pokud je tedy nemůžete nebo nechcete, raději zkuste jiný recept! Nejlepší je používat měkké a hodně zralé banány. Ty jsou totiž více sladké a zároveň je skvěle využijeme.


Mléko (polotučné)

Lze nahradit jiným mlékem v rostlinné verzi, zkuste třeba mandlové, sójové a další. I tak se vám recept povede. Samozřejmě můžete dát i nízkotučné nebo plnotučné.


Vanilkový protein

Vanilkový protein lze vynechat a v tomto receptu ho můžete nahradit trochou vanilkového extraktu a asi dvěma lžícemi hladké špaldové mouky! Vanilkový protein lze samozřejmě nahradit i jinou příchutí proteinu.


Hladká špaldová mouka

Lze nahradit jinými moukami, ale tam je důležité si uvědomit, že každá mouka se chová jinak a tak bude potřeba různé množství různé mouky. Pokud zvolíte celozrnnou, bude ji pravděpodobně potřeba mnohem méně.


Řepkový olej

Ten můžete nahradit slunečnicovým, olivovým, rýžovým a dalšími druhy! Nicméně doporučujeme řepkový nebo slunečnicový, nejlepší náhrada je pak rýžový olej, ten je totiž poměrně bez chuti. Olivový by mohl chuť výrazně změnit.


Lněná semínka

Ta jdou nahradit pouze vejcem, 4 lžíce lněných semínek můžete nahradit 2 vejci. A vodu vynechat, a je hotovo.


Líbí se Vám naše recepty? Podívejte se na náš e-shop, kde najdete několik různých e-kuchařek plných zdravých a jednoduchých receptů. Najdete tam i sbírku 50 vánočních receptů, ve které najdete další vánoční cukroví, které do Vánoc ještě stihnete připravit!


148 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page